IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в индустриални и логистични имоти в Европа отбелязват рекорд

Великобритания и Германия са предпочитаните пазари от инвеститорите

11:17 | 23.03.15 г.
Инвестициите в индустриални и логистични имоти в Европа отбелязват рекорд

Инвестициите в логистични и индустриални имоти в Европа са достигнали рекордните 21,2 млрд. евро през миналата година, сочат данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Обемът на инвестициите през 2014 г. е нараснал с 28 на сто спрямо предходната година, когато бяха отчетени 17 млрд. евро.

Само през последните три месеца на 2014 г. на пазара на логистични и индустриални имоти в Европа са били вложени 8,2 млрд. евро, което е нов тримесечен рекорд, отчита компанията.

Великобритания и Германия са предпочитаните пазари от инвеститорите, като също са постигнали национални рекорди. Обемът на инвестициите в двете страни достига съответно 8,2 млрд. евро и 3,6 млрд. евро, като основен двигател на ръста им са сделките с цели портфейли от имоти.

Рекордни инвестиции в сектора са отчетени също в Чехия, Полша и Швейцария.

Големите сделки с портфейли от имоти са основен двигател на активността на пазара на индустриални и логистични площи в Европа през миналата година. Обемът на портфейлните сделки достига над 10 млрд. евро, което е с 25 на сто повече на годишна база. Повече от половината от изтъргуваните портфейли се намират в Германия и Великобритания. В Централна Европа са осъществени портфейлни трансакции за 1,4 млрд. евро.

Засилва се и активноста в периферните държави от Южна Европа, като най-предпочитани от инвеститорите са Италия, Испания и Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още