IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерик Олсен е номиниран за главен изпълнителен директор на Holcim-Lafarge

Изборът на френско-американския мениджър е заради богатия му международен опит

10:34 | 09.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Ерик Олсен е номиниран за главен изпълнителен директор на Holcim-Lafarge

Ерик Олсен е номиниран за главен изпълнителен директор на новата компания след сливането на Holcim и Lafarge, съобщава Financial Times.

И двете компании са одобрили френско-американския мениджър, който работи за Lafarge от 1999 г. и в момента е изпълнителен вицепрезидент по операциите.

Номинацията на Олсен последва, след като основен акционер заплаши, че няма да одобри сливането на компаниите, докато не бъде одобрен бъдещия изпълнителен директор на новото дружество. Доскоро се очакваше, че шефът на Lafarge Бруно Лафонт ще оглави новата компания, но кандидатурата му беше оттеглена този месец.

Лафонт е бил в конфликт с ръководството на Holcim, разкриват за изданието запознати източници. Затова и през последните месеци бордът на компанията се е опитвал да го отстрани.

След инфарктни преговори и вероятност сделката дори да се провали Лафонт оттегли кандидатурата си и се съгласи да стане съпредседател на борда на новата компания заедно с Волфганг Райцле от Holcim.

Ерик Олсен е избран заради богатия му международен опит – едно от изискванията на акционерите в бъдещото дружество. Той е завършил Университета в Колорадо и HEC School of Management в Париж.

През 1999 г. Олсен започва работа в американското дъщерно дружество на Lafarge. Участвал е в процеса по делистването на компанията от борсата.

Новата му задача ще е свързана не само с „брака“ между двете компании, но и с обединяването на две коренно различни корпоративни култури. Остават и опасенията около съпротивата на някои от миноритарните акционери в Holcim на обединението.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още