IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция продължава с приватизацията на пристанището в Пирея

Атина е поканила кандидатите да внесат обвързващи оферти за 51% от акциите на порта

08:58 | 15.05.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Гърция продължава с приватизацията на пристанището в Пирея

Гърция деблокира приватизацията на пристанището в Пирея, а правителството в Атина поиска обвързващи оферти от компаниите кандидатки за покупката на 51 на сто от акциите на порта, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

От миналата година за втората фаза на търга се класираха китайската Cosco и още четири други компании. Продажбата на пристанището обаче беше спряна заради изборите в страната, довели на власт правителството на СИРИЗА и лидерът й Алексис Ципрас. 

Правителствен говорител е уведомил инвеститорите във връзка с коригираната покана за внасяне на оферти, предвиждаща покупката на 51 на сто вместо 67 на сто, какъвто дял първоначално бе предложен за приватизация.

В момента само три от петте компании продължават да поддържат интереса си за покупката на пристанище Пирея. Това са китайската Cosco, холандската ARM и базираната във Филипините Container Terminal Services. 

Става дума за приватизацията на 51 на сто от акциите на пристанището с перспектива този дял да достигне 67 на сто в следващите пет години, ако бъдат инвестирани 300 млн. евро.

Плановете на гръцкото правителство са победителят в търга да бъде обявен в края на септември - началото на октомври. 

Приватизацията на пристанището в Пирея става в момент, когато новото гръцко правителство се опитва да си осигури допълнителното финансиране от спасителната програма за страната, за което се договори в началото на годината.

Атина заяви готовност да преразгледа плановете за продажбите на държавните активи на страната при условие, че държавата ще продължи да участва във всяка приватизационна сделка. 

Международните кредитори изискват от Гърция правителството да ускори разпродажбата на тези активи, ако иска да получи достъп до оставащите 7,2 млрд. евро от последния спасителен транш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Обаче ревизираните условия за приватизация са много по-добри от предишните. Сега продават 51% и ако купувача инвестира 300 милиона евро в рамките на 5 години чак тогава ще има право да поиска да купи още 16% от пристанището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 8 години
Айде , почнаха сопите . Ко беше - ще да излъжат всички гърците а? Пхаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още