IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Бразилия - от горещо към ледено студено

Само в най-ниския сегмент от пазара търсенето е силно, но може да започне да се забавя, ако правителството промени програмата за субсидии на сектора

19:36 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Някога „горещият“ пазар на имоти в Бразилия бързо „охладня“, като принуди много от строителните компании да сложат спирачки пред активността си, пише Ройтерс.

Пазарът на имоти в страната претърпя драстичен обрат в сравнение с бума отпреди четири години, който доведе до силен ръст на населението от средната класа и доведе до ръст на цените от порядъка на 30% на годишна база.

По времето на бума компании от ранга на Cyrela Brazil Realty SA и Rossi Residencial SA си подсигуриха кеш от първични публични предлагания и се впуснаха по правата, за да задоволят набиращото скорост търсене. Ръстът му обаче, както се оказа, не е непрекъснат.

„Сега нещата се движат в точно обратната посока“, коментира икономистът Едуардо Зилберстайн, който наблюдава индекса за цените на имотите FipeZap.

Икономическият спад, упоритата инфлация, повишаването на лихвите по ипотеките и нарастващата безработица доведоха до понижаване на доверието на потребителите. Много от бразилците са твърде уплашени да инвестират в имоти заради икономическата ситуация, а непрекъснато падащите цени не помагат.

„Това е перфектната буря“, коментира и анализаторът Енрико Трота, който изтъква и проблемите при осигуряването на ипотечно кредитиране, както и големият брой запаси от жилища на пазара, появили се в резултат от прекомерния оптимизъм на строителните компании.

Не всички строителни фирми обаче са под натиск. Тези, които действат в най-ниския сегмент от пазара, обявяват силни продажби, въпреки че Бразилия изпадна в най-тежката рецесия от 25 години насам, допълва информационната агенция.

Търсенето от хората с по-ниски доходи е огромно. Точно в този сегмент е и най-големият дефицит от жилища в Бразилия.

За възхода на този пазар помага и правителствената програма за субсидиране на сектора, която е защитена от следващите кръгове бюджетни съкращения.

Трота обаче предупреждава, че търсенето в най-ниския сегмент от пазара може да започне да намалява, ако правителството пристъпи към промяна на правилата за субсидиране, каквато планира.

Повечето анализатори не виждат перспективи цените на по-широкия пазар да започнат да се възстановяват скоро. Много купувачи, усетили предимството си, пък се опитват да си договорят огромни отстъпки от цените – от порядъка на 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още