IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гербовият налог притиска пазара на луксозни имоти в Лондон

Пазарът е засегнат и от друга серия данъчни промени

09:14 | 06.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Гербовият налог притиска пазара на луксозни имоти в Лондон

Цените на най-скъпите жилища в Лондон тръгнаха надолу заради високия ръст на гербовия налог, а опасенията са, че натискът ще продължи по-дълго от очакваното, пише Financial Times.

Както много анализатори очакваха, пазарът започна да се възстановява след изборната победа на консерваторите през май. Тази седмица обаче стана ясно, че жилищата на стойност 2-3 млн. паунда са поевтинели с 1% за годината до края на август, а тези на стойност над 5 млн. паунда – с 5 на сто, според данни на консултантската компания Savills.

През трите месеца след изборите най-високият сегмент от пазара в Лондон е останал без промяна, показват данни на компанията.

Изборният резултат може и да предотврати заплахата от въвеждане на т.нар. данък “имение” (допълнителен данък за луксозните имоти), но пък гербовият налог за жилищата на стойност над 1,5 млн. паунда беше увеличен до 12%. Това означава, че разходите около придобиването на имот на стойност над 5 млн. паунда вече надвишават 500 хил. паунда. 

“Дванадесет процента… Хората казват, че това са твърде много пари и предпочитат допълнителните разходи по сделката да са отразени в цената, която плащат”, коментира Чарлз Макдауъл, консултант в компанията.

“Гербовият налог се превърна от инцидентен разход в разход, за който хората наистина добре си помислят, преди да го направят”, допълва той.

Според Лусиан Кук от Savills това, което най-много е изненадало хората, е че пазарът не се е съвзел след изборите. “Всички очакваха ситуацията да тръгне по старому”, допълва Кук.

Анализатори смятат, че спадът на активността на луксозния сегмент от жилищния пазар ще доведат до спад и на постъпленията в хазната, а това вероятно ще накара администрацията да промени курса на политиката си. В Шотландия например, след подобна реформа, приходите намаляха до 7 млн. паунда през април в сравнение с 18 млн. паунда година по-рано, посочва изданието.

Пазарът е засегнат и от друга серия данъчни промени, включително налагането на данъци да имотите, собственост на фирми, както и данък върху капиталовата печалба от продажбата на имоти от нерезиденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още