IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на първокласни жилища в Лондон продължава да се забавя

Валутните колебания и по-високият гербов налог отблъскват купувачите

15:24 | 02.11.15 г.
Пазарът на първокласни жилища в Лондон продължава да се забавя

Пазарът на първокласни жилища в Лондон продължава да се забавя заради валутните колебания и по-високия гербов налог при сделките с луксозни имоти, сочат данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от Financial Times.

“Лондон е скъпо място и валутните колебания го правят още по-скъпо място“, коментира Ноел Флинт, партньор в компанията, който оглавява жилищния отдел за района на централната част на града.

Флинт обяснява, че значително е намалял броят на руските купувачи в града, особено тези, които са готови да похарчат 5-10 млн. паунда. Бюджетите на руснаците са намалени заради срива на рублата на валутните пазари. Същото важи и за купувачите от Близкия изток – паундът е толкова силен в момента, че Лондон не дава на купувачите достатъчно добра стойност за парите им, допълва Флинт.

За трите месеца до края на септември броят на имотите в централен Лондон, които са сменили собствениците си, е намалял със 17 на сто в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на компанията.

Същевременно броят на платежоспособните потенциални купувачи се е свил с над 30 на сто, отчитат още от компанията.

Експертите са намалили наполовина очакванията си за ръста на цените на имотите в района за 2016 г. - от 4,5 на сто до малко над 2 на сто.

През октомври годишният ръст на цените на жилищата в централните райони на британската столица се е забавил до 1% - най-ниското ниво от октомври 2009 г.

Все пак въпреки забавянето на активността на чуждестранните купувачи британците продължават да са активни на пазара, но в ценовия диапазон 1-3 млн. паунда. Купувачите обаче очакват понижаване на офертните цени, за да компенсира по-високия гербов налог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още