IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще инвестира 750 млрд. рубли в трите си космодрума

Значителна част от средствата са за новия Източен космодрум, който ще бъде построен в Амурска област

16:48 | 20.11.15 г.
<p>
	Космодрумът Байконур. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Космодрумът Байконур. Снимка: архив Ройтерс

Русия планира да инвестира около 750 млрд. рубли (над 10,8 млрд. евро) в близкото десетилетие за развитието на трите си космодрума - Източният, Байконур и Плесецк. Това показва проектът за федерална целева програма "Развитие на руските космодруми през 2016-20125 г.", съобщи в. „Известия“.

Значителна част от тези средства са предназначени за новия Източен космодрум (Восточный), който се планира да бъде построен в Амурска област, казва Рано Джураева, и. д. генерален директор на федералното предприятие за наземната космическа инфраструктура на Русия.

Около 50 млрд. рубли се планира да бъдат вложени в Байконур в Казахстан, който е взет под наем от Русия до 2050 г. На Байконур е необходимо да се поддържа в работещо състояние действащата инфраструктура, която на места се нуждае от обновление и ремонт.

Приключва реконструкцията на летище Крайний, което обслужва Байконур, а в близко бъдеще ще продължи модернизацията на системата за сигурност.

Част от средствата по федералната програма са предназначени и за развитие на космодрума Плесецк в Архангелска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още