IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечното кредитиране - основен източник на затруднения за банките в еврозоната

Повече банки са разхлабили кредитните си стандарти през миналата година

12:19 | 25.01.16 г.
Ипотечното кредитиране - основен източник на затруднения за банките в еврозоната

Ипотечното кредитиране е основен източник на затруднения за големите европейски банки. Това коментира Даниел Нуи, която ръководи банковия регулатор в еврозоната, цитирана от Ройтерс.

Нуи посочва обаче, че предприетите макропруденциални мерки са предотвратили негативни развития, допълва информационната агенция.

Рекордно ниските лихви в еврозоната засилиха вероятността от балон на пазара на имоти заради насочването на капитали към сектора, който носи значително по-висока доходност в момента.

Информационната агенция припомня, че Европейската централна банка (ЕЦБ) вече предупреди, че бизнес имотите в Европа са надценени.

През миналата седмица стана ясно, че банките от държавите в еврозоната са разхлабили кредитните си стандарти през миналата година, включително и за отпускане на ипотечни кредити.

Основният фактор за разхлабване на кредитните стандарти на банките е конкуренцията за платежоспособни клиенти. Същевременно се увеличава и нетното търсене на банково финансиране на сделки с имоти, като основната причина за интереса са ниските лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още