IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Норвегия ще разреши разширяване на инвестициите на държавния фонд

Плановете предвиждат инвестициите в имоти да бъдат увеличени до 15 на сто от активите, а други 5 на сто да се насочат към инфраструктура

12:19 | 01.02.16 г.
Парламентът на Норвегия ще разреши разширяване на инвестициите на държавния фонд

Парламентът на Норвегия се очаква да разреши на инвестиционния фонд на страната – най-големият държавен инвестиционен фонд в света, да разшири инвестициите си, за да диверсифицира риска, съобщава Ройтерс.

Централната банка, която управлява фонда, препоръча през миналия месец, че е необходимо да се позволи на фонда да разшири инвестициите си в инфраструктурни обекти и имоти с цел увеличаване на доходността. Това е и най-голямата промяна в стратегията за управление на фонда, след като през 2010 г. му беше разрешено да купува имоти.

В момента инвестициите на фонда са разпределени около 60 на сто в акции, 35 на сто в облигации и до 5 на сто в имоти, всички извън Норвегия. Плановете предвиждат инвестициите в имоти да бъдат увеличени до 15 на сто от активите, а други 5 на сто да се насочат към инфраструктурни проекти.

Фондът ще може да инвестира в компании, които участват в инфраструктурни проекти, но няма да му бъде позволено да инвестира директно в проекти, които не са листнати на фондовата борса, отбелязва информационната агенция.

По-рано правителството на скандинавската страна назначи специална комисия, която да оцени оцени какъв дял от активите на фонда да бъдат инвестирани в акции. Заключенията се предвижда да бъдат обсъдени от парламента през 2017 г.

Главният изпълнителен директор на фонда коментира пред Ройтерс през декември, че би инвестирал във възобновяема енергия, ако парламентът разреши вложенията в  инфраструктурни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още