IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценовият ръст на жилищата във Великобритания ще се забави до 2,5% през 2016 г.

Спадът в Лондон обаче ще бъде най-силен - 3,5% през тази година

16:38 | 22.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания ще се забави до 2,5% до края на 2016 г. заради икономическите рискове и несигурност вследствие на сътресенията около Brexit, сочи ново проучване, цитирано от propertywire.com

Предвид забавянето в растежа през 2016 г. цените през следващата година може да се понижат с 1%, но пазарът ще се възстанови през 2018 г., разширявайки се с 2%, се посочва в анализ на Countrywide.

Според доклада макар че растежът ще се забави във всички региони, ценовият ръст в Лондон вероятно ще бъде по-силно засегнат - ще се свие до 3,5% през 2016 г. преди да се понижи до 1,25% през 2017 г.  През 2018 г. обаче ще има възстановяване до 2%.

Очаква се пазарът на луксозни жилища в централен Лондон да бъде ударен най-силно като цените ще се понижат с 6% през 2016 г., повишавайки се до 0% през 2017 г. и до 4% през 2018 г.

Докладът посочва, че вотът за напускане на ЕС е разтърсил британската икономика заради несигурността около споразуменията за отделяне от евросъюза и ефектите им върху търговията и бъдещия икономически растеж.

Компанията очаква отслабване на икономиката, което ще повлияе върху цените на жилищата и транскациите посредством доверието сред потребителите, доходите на домакинствата и пазара на труда. Това обаче не е единственият фактор, който ще въздейства върху посоката на цените на жилищата.

В доклада се казва още, че по-високият гербов налог продължава да взима своите жертви от пазара на луксозни жилища и след няколко години на двуцифрен ценови растеж, очакванията за бъдеща капиталова печалба се променят в посока надолу в много области, което води и до по-слабо търсене.

Продължителната липса на предлагане на имоти и много ниските лихви за заеми обаче ще продължат да подкрепят цените на жилищата. Очакваният ценови спад през 2017 г. ще означава, че цените ще се завърнат към нива подобни на тези от първото тримесечие на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още