IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в производството на материали в Русия подготвя подем в строителството

Обръща се тенденцията на спад, наблюдавана от 2014 година

12:06 | 24.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последните няколко месеца за първи път от  2014 г. в Русия се наблюдава ръст  в производството на строителни материали. Това съобщава „Известия“, като се позовава на проучването „Деловият климат в строителството“ на Висшето училище по икономика.

Според експертите връщането на положителната  динамика в сектора говори за това, че скоро ще настъпи оживление и в строителството.

През второто тримесечие на  2017 г. производството на строителни материали е нараснало с 5,5% в сравнение с второто тримесечие на  2016 година, показва изследването. Според анализаторите отрасълът през миналата година е бил сред най-потиснатите в обработващата промишленост. Затова дори отбелязаният ръст се смята за позитивен сигнал.

От  2014 г. секторът на строителните материали е показвал ежегоден спад в рамките на 10%. През февруари  2017 г. производството на цимент и тухли е спаднало с 5,2% и 23,8% в сравнение със същия месец на 2016 година. Производството на стъклопакети по същото време е намаляло с 15,3%, на силикатни блокове с 5,1%, а на циментови блокове с 15,6%.

От началото на май производството отбелязва ръст. Затова анализаторите прогнозират, че 3 – 4 месеца по-късно ще последва ръст в строителството.

Според директора на Института за статистически изследвания и икономика на знанието Георгий Остапкович има и други фактори, поради които може да се очаква ръст в строителството. По думите му се наблюдава край на тенденцията за спад на реалните парични доходи на населението, а реалните заплати растат. Има голямо отложено търсене на стоки за продължителна употреба, включително жилища, като през есента се очаква тези потребности да бъдат удовлетворени.

По данни на статистиката и през 2014 година, и през 2015 година обемът на строителните дейности е бил в границите на 6,1 трлн. рубли. При ръст на цените обемът на работата е намалявал. През 2016 г. са въведени в експлоатация 79,8 млн кв. м жилища или с 6,5% по-малко спрямо 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Иван'15 друго пишеше ... явно "познатия" го е излъгал .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още