IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Треска на имотния пазар в Катар преди Световното първенство по футбол

Страната планира да увеличи жилищните площи с около 50%, а офис площите - с 40%, в идните три години

12:34 | 17.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Голяма част от строителството е съсредоточено в изцяло нов град Лусаил с площ от 38 кв. км северно от Доха, който е осеян с офис кули, хотели и търговски центрове в различен етап на строителство.

Лусаил се строи от контролираната от държавата Qatari Diar Real Estate Company, която предвижда градът да приеме 200 хил. жители и 170 хил. служители. Ключово място в него е най-големият стадион за Световното първенство в Катар с 80 хил. места, на който ще се играят първият и последният мач от шампионата.

Консултантската компания Colliers International, чийто офис беше един от първите в Лусаил, казва, че намирането на компании, които да запълнят треската за кули преди 2022 г., ще бъде трудна задача.

„Има значително свръхпредлагане на офиси и макар че Световното първенство през 2022 г. ще помогне за усвояването на площи, необходими са нови индустрии, които да доведат големи наематели на офиси в средносрочен и дългосрочен план“, казва директорът на Colliers за Катар Ейдриън Кемпс.

В опит да стимулира дейността Катар ратифицира миналия месец закон за инвестициите, който позволява на чужденци да придобиват пълна собственост на компании. Освен това от години Катар отваря някои централни локации като Лусаил за чужденци, но според брокери търсенето остава ниско.

Търговските центрове, които загубиха гражданите от Саудитска Арабия и ОАЕ - основните им купувачи преди бойкота, са сред най-видимо засегнатите, като някои от тях трябваше да затворят магазини в последните месеци.

Въпреки това се строят нови търговски центрове.

Общите търговски площи са се удвоили за три години и ще нараснат с още 50% до 2021 г. с нови девет мола, сочат данни на DTZ.

След 2022 г. катарският имотен пазар е изправен пред несигурно бъдеще. Освен за футболните стадиони Катар няма конкретни планове какво ще се случи с изградената инфраструктура за Световното първенство след турнира.

„Има твърде голяма несигурност откъде ще дойде търсенето“, казва Ричард Рейнър от DTZ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още