IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър започва да строи „достъпни” жилища на фона на луксозните небостъргачи

С държавна намеса от стимули, преференции и субсидии правителството цели да обуздае високите наеми и цени на имотите

08:17 | 14.06.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки, че тежестта върху домакинствата в Кипър е много по-ниска, отколкото в ЕС, проблемите на жилищния пазар са реални и значими, призна министър Петридис. За последните 10 години семействата, които имат жилищни трудности, са се увеличили, тъй като след финансовия колапс на страната много кредитополучатели не могат да изплатят заемите си.

В същото време наемите нарастват рязко и равнищата им през 2019 г. се отличат значително от тези преди 5 години. Според статистическите данни най-големият им скок – от 68%, е регистриран в град Пафос, на западния бряг на острова, следван от морската столица Лимасол, градът на небостъргачите, където те са се увеличили с 57.5%. Столицата Никозия изостава с ръст от само 44.8%.

Главоломният ръст на наемите доведе до граждански протести и остри сблъсъци в парламента в края на миналата и началото на тази година. Опозицията остро критикуваше правителството заради липсата на адекватно противодействие на ескалиращите жилищни проблеми. Нарастващото напрежение ускори и разработването на новата жилищна политика.

Правителството отчита и още един проблем, довел до сътресения на пазара. Според него неправилно управляваните и неустойчиви жилищни политики, прилагани в миналото, са погълнали значителен ресурс от публични средства, но, вместо да помогнат, са добавили нови финансови тежести за хората, възползвали се от тях. В резултат просрочените задължения на участниците в различни предишни правителствени жилищни проекти надхвърлят 170 млн. евро.

Държавна намеса за строителния бизнес

Нови инструменти и стимули за насърчаване на масовото жилищно строителство,  промени в градоустройственото планиране, преференциални жилищни планове влизат в пакета в новата правителствена програма, адресиран към строителните предприемачи. Целта е те да бъдат насърчени да изнесат на пазара повече жилища на достъпни цени за даване под наем или закупуване. Според експертите една от основните причини за повишаването на цените на имотите е, че в момента търсенето им силно превишава предлагането.

Мерките, с които правителството привлича бизнеса, представляват „ефективна намеса на държавата чрез нейната регулаторна роля, която действа като стимул за създаването на пазар на достъпни жилища и задоволяване на социалните нужди”, заяви министър Константинос Петридис.

Три нови инструмента за градско планиране се очаква да мобилизират инвестиции в жилищния пазар. Те са разработени в сътрудничество с Научно-техническата камара на Кипър, вече са обявени в бранша и компаниите могат да подават заявления за тях.

Промените са свързани основно с коефициента на застрояване, който правителството увеличава с 25%, но бизнесът може да се възползва от бонуса при определени условия.

Първата програма предвижда с това увеличение да се създава жилищно строителство на достъпни цени за студенти или млади семейства, като договорът за евтин наем за тези апартаменти ще бъде за период минимум от 8 години. След този срок предприемачите ще могат да ги управляват, както желаят, дори да ги продават на наематели, ако и двете страни го желаят. Строителството на жилищни единици трябва да се извърши в рамките на 3 години.

При прилагането на втората мярка коефициентът на застрояване отново се увеличава с 25%, но компаниите ще могат да използват в своя полза 15% от него, а апартаментите, които ще построят в рамките на останалите 10%, ще бъдат предадени на Кипърската корпорация за поземлено развитие /Cyprus Land Development Corporation, ΚΟΑΓ/, която ще ги продаде на уязвими групи от населението. ΚΟΑΓ е държавен орган, на който с решение на правителството от януари тази година бе дадено управлението на градоустройствените стимули и инструменти, използването на наличната земя за жилища на достъпни цени и изпълнение на други социални жилищни планове.

Разпределението на допълнителното увеличение по тази мярка означава, че, ако фирма има право да построи апартаменти на площ от 1000 кв. метра, сега ще има право да ги увеличи до 1250 кв. метра, от които 100 кв. метра ще бъдат предоставени на ΚΟΑΓ за разпределение към уязвимите социални групи на достъпни цени.

Освен това новата правителствена жилищна политика натоварва Кипърската корпорация за поземлено развитие с изграждането върху налична държавна земя, нейна собственост, на 171 нови жилища за социално слаби домакинства и млади семейства. Това е предвидено да стане до 2023 г., като първите 63 жилища трябва да са готови до края на 2021 г.

Правителството осигури и допълнително финансиране за новите проекти за достъпни жилища. От 15 май всички бизнесмени от трети страни, които кандидатстват за кипърско гражданство срещу инвестиции, задължително внасят по 75 000 евро по сметката на КОАГ именно за развитие на социалните проекти. При определения лимит от 700 кипърски паспорта на година за чуждестранни инвеститори сумата, която ще се събере, ще надвишава 52 млн. евро годишно.

Последна актуализация: 11:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Докато административно не се въведат отрицателни наеми , които да съответстват на общата европейска политика всичко е изгубено .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Преди 2 дни германския президент се изказа че пазара на имоти в Германия не е казино и жилищата са предназначени за живеене ,а не за спекулация и надуване на жилишни балони.Миналата година имаше масови стачки и призиви за национализация на имоти в Германия от големите корпорации ,които надуват наемите и изхвърлят по този начин хората на улицата.В Мадрид също се говори за таван на наемите ,ето в Кипър строят социални жилища с дотации.Навсякъде има някаква политика.Как е в България,големите градове и София ? Властта и крадливите депутатти около ГЕРБ ,а и от всички партии си правят далаверите със строителите,и си купуват апартаменти на смешно ниски цени,като в същото време на обществото се внушава нон стоп как цените били нормални,как е нормално да поскъпват жилищата непрекъснато и вечно едва ли не,като в същото време течат кампании от банки за набутване на големи кредити за имоти с уж ниски лихви за по 20 ,30 и 35 години,които кредити при най малкия трус в икономиката веднага ще бъдат с оскъпени лихви и жилищата ще бъдат взети от банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още