IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър започва да строи „достъпни” жилища на фона на луксозните небостъргачи

С държавна намеса от стимули, преференции и субсидии правителството цели да обуздае високите наеми и цени на имотите

08:17 | 14.06.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Държавни субсидии за нуждаещите се

За да се обърне пазарът на недвижими имоти към хората с ниски и средни доходи, каквато е целта на новата жилищна политика в Кипър, правителството въвежда и финансови помощи за нуждаещите се социални групи.

База за тях са данните на Статистическата служба на Кипър за средните разходи за строителство. През 2017 г. те са били 869 евро на кв. метър за апартаменти и 1086 евро за кв. метър за къщи. Затова правителството приема, че „достъпно жилище” ще е къща с площ от 80 кв. метра, която ще струва приблизително 70 000 евро, и апартамент от 100 кв. метра на цена от около 86 000 евро, съобщи министър Константинос Петридис.

За придобиване на „жилище на достъпна цена” ще бъдат предоставени субсидии от 20 000 до 40 000 евро на домакинства от уязвимите групи, в зависимост от семейното състояние и доходите им. За да има право да кандидатства за финансовата помощ, едночленно домакинство трябва да има годишен доход до 25 000 евро, за семейство с едно дете доходът не трябва да надвишава 50 000 евро, а за четиричленно семейство лимитът е 55 000 евро.

Финансовата помощ се отпуска за придобиване на постоянно жилище и обхваща строителството на жилище, закупуването на ново жилище, закупуването и подобряването на съществуващо жилище. Кандидатът не трябва да има друг дом.

Още от юни ще се увеличи и субсидията, която държавата дава за изплащането на наем, като необходимото законодателство за това се внася в момента в парламента, обяви при представянето на новата жилищна политика социалният министър Зета Емилианиду. От 2014 г., когато системата за социално подпомагане в Кипър бе преустроена на основата на гарантиран минимален доход, досега за субсидии за наеми са изразходвани 32 млн. евро, сочи справката от социалното министерство. По този начин през миналата година са били подпомогнати 5666 нуждаещи се семейства на обща стойност почти 10 млн. евро.

Рекорден ръст от 61%

Мерките за достъпни жилища, които правителството обяви с новата си жилищна политика, ще трябва да решават структурните проблеми на пазара на недвижими имоти в Кипър едновременно с неговото бурно развитие след възстановяването му от финансовия удар на кризата.

През първите четири месеца на 2019 г. продажбите на всички видове недвижими имоти са нараснали с 23% в сравнение със същия период на миналата година, показват статистическите данни. Рекордът в търговията с тях бе поставен през април. Продажбите в този месец достигнаха най-високата си месечна точка за последните 11 години, от септември 2008 г. През април в офисите на поземлените регистри са депозирани общо 1057 договора за продажба на земя, търговски и жилищни имоти, което е ръст от 61% в сравнение със сделките през април миналата година, като 41% от тях са с чуждестранни граждани.

Незначителни обаче остават продажбите на ипотекирани имоти, реализирани от банките, въпреки укрепването през миналата година на правната рамка за справяне с необслужваните заеми. Според обявените от Централната банка на Кипър данни, през 2017 г. и 2018 г. банките в страната са планирани продажбата на 3954 имоти чрез търгове, но успешно са приключили само 488 сделки. Почти половината от продадените имоти са земеделски земи.

В същото време повече от 15 000 жилища, вили, офиси, магазини, земеделски земи и други имоти са взети от бизнеса и домакинствата за погасяване на задълженията им, става ясно от обобщената справка на Централната банка. В портфейла на най-голямата финансова институция - Банката на Кипър, има 3245 недвижими имоти на стойност 1.5 млрд. евро.

С ускорено темпо продължават да се издигат луксозните небостъргачи, които променят все повече градския пейзаж на Кипър. Две знакови сгради оповестиха за мястото си в него в края на май.

Церемонията по полагането на основния камък на Symbol Residence в Лимасол на 24 май отбеляза началото на активната фаза на строителство на луксозната многоетажна сграда, зад която стои руската милиардерка Елена Батурина, съпруга на екс-кмета на Москва Юрий Лужков. Модерният комплекс ще заеме площ от 4600 кв. метра в центъра на Лимасол, на самия бряг на Средиземно море, теренът за който бе закупен още през 2016 г. Проектът на стойност от 40 млн. евро трябва да бъде завършен през 2021 г. Най-евтиното жилище в „руската кула” ще е 97 кв. метра и ще струва 1.7 млн. евро, а цената на най-скъпото - от 483 кв. метра, е 9 млн. евро. Сградата включва още фитнес зали, спа център, зали за забавления, басейн, частна градина и много други придобивки.

Двойно по-голяма – 80 млн. евро, е инвестицията в небостъргача в Никозия, бе съобщено по време на журналистическата обиколка в него. Кулата „360”, наречена така заради изумителната гледка в кръг, която се разкрива от нея, се издига на 135 метра в центъра на кипърската столица. На 34-те й етажа ще има 120 апартамента, магазини, ресторанти, плувен басейн, фитнес зала и други. 50% от апартаментите в нея вече са продадени, а цялата сграда трябва да бъде готова до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Докато административно не се въведат отрицателни наеми , които да съответстват на общата европейска политика всичко е изгубено .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Преди 2 дни германския президент се изказа че пазара на имоти в Германия не е казино и жилищата са предназначени за живеене ,а не за спекулация и надуване на жилишни балони.Миналата година имаше масови стачки и призиви за национализация на имоти в Германия от големите корпорации ,които надуват наемите и изхвърлят по този начин хората на улицата.В Мадрид също се говори за таван на наемите ,ето в Кипър строят социални жилища с дотации.Навсякъде има някаква политика.Как е в България,големите градове и София ? Властта и крадливите депутатти около ГЕРБ ,а и от всички партии си правят далаверите със строителите,и си купуват апартаменти на смешно ниски цени,като в същото време на обществото се внушава нон стоп как цените били нормални,как е нормално да поскъпват жилищата непрекъснато и вечно едва ли не,като в същото време течат кампании от банки за набутване на големи кредити за имоти с уж ниски лихви за по 20 ,30 и 35 години,които кредити при най малкия трус в икономиката веднага ще бъдат с оскъпени лихви и жилищата ще бъдат взети от банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още