IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес имотите в почти всички страни членки на ЕС са надценени

Все повече инвеститори, търсещи доходност, се насочват към сектора, съобщава Европейският съвет за системен риск

15:10 | 29.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес имотите показват признаци на надценяване в повечето страни членки на ЕС в момент, когато инвеститори, търсещи доходност, се насочват все повече към сектора, съобщи Европейският съвет за системен риск (ЕССР), цитиран от Ройтерс.

Той отправя предупреждението в момент, когато Европейската централна банка (ЕЦБ) подготвя нов пакет от същия вид парични стимули, които тласнаха нагоре цените на имотите през последните няколко години.

„Повечето страни, за които са налични данни за цените на бизнес имотите, регистрират повишаване на цените и признаци на надценяване, а в същото време банковото кредитиране за бизнес имоти е умерено“, отбелязва в ежегодния си доклад ЕССР, чийто председател е гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги.

Ръстът на цените е стимулиран от търсенето на доходност, която в някои случаи е намаляла до под нула процента заради годините на ултраниски лихви и големи покупки на облигации от ЕЦБ.

„Голямото търсене от инвеститорите и стремежът към по-висока доходност, която е голям източник на повишаване на цените на бизнес имотите, особено на водещите пазари, може да направят инвеститорите уязвими към преоценка на рисковата премия“, отбелязва ЕССР, без да посочва конкретни цифри в подкрепа на аргумента си. Бизнес Бизнес

За разлика от балона на жилищните пазари в началото на новия век последното покачване на цените не е съпътствано от бум на кредитирането на имотни сделки.

Това е ограничило негативните последици за банковия сектор, но също така е затруднило реакцията на властите, чиито инструменти се състоят основно в налагането на тавани на кредитирането.

ЕССР се състои от централните банки на страните членки на ЕС и основни финансови регулатори. Той публикува препоръки, които нямат правнозадължителен характер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още