IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформите в Хонконг може да нажежат още повече жилищния пазар

Правителството смекчава ограниченията за купувачите на първо жилище и планира изземване на земи

12:11 | 23.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За имотните компании, ръководени от магнатите в града, ръстовете на фондовия пазар в последно време са добре дошъл отдих от срива на цените, предизвикан от антиправителствените протести заради законопроект, който можеше да доведе до екстрадиране на заподозрени престъпници в Китай. Законопроектът беше оттеглен, но исканията на протестиращите се разширяват и включват демократични реформи на фона на все по-ожесточените сблъсъци с полицията.

Цената на акциите на Sun Hung Kai и Wheelock Properties, две от най-големите строителни компании в Хонконг, е намаляла съответно с над 13% и 11% от края на юни насам.

Другият стълб в жилищната политика на Лам е увеличаването на предлагането на жилища, за да се държат цените под контрол. Това ще бъде трудно. Няма достатъчно фактори, които могат да променят достатъчно предлагането, за да се поправи дисбалансът с търсенето, смята Кристофър Ип, анализатор в Standard and Poor’s. Той отбелязва недостига на налични апартаменти и прекомерното търсене, стимулирано от жители на Хонконг, които не искат да живеят с родителите си след създаването на семейство, както и на стабилната имиграция от континенталната част. Хонконг Хонконг

Анализ на UBS за имотните пазари в света, които са най-застрашени от балон, публикуван миналия месец, определя Хонконг като най-скъпия пазар сред 25 градове в света. Средната цена на жилищата на територията е нараснала близо 21 пъти спрямо средните доходи на домакинствата, сочат данни на компанията Demographia. В същото време данни на правителството показват, че средният срок за получаване на общинско жилище, осигурявано на домакинства с ниски доходи, се увеличава до пет години и половина.

За да подобри достъпа до имотния пазар, Лам предвижда отвоюването на около 700 хектара земя в дългосрочен план. Но собствениците трябва да бъдат компенсирани за активите, иззети от правителството, а много от разглежданите земеделски земи са закупени от предприемачи.

Доклад на CGS-CIMB Securities от 2017 г. установи, че земеделските земи, държани от четири компании - Sun Hung Kai, Henderson Land, Cheung Kong и New World Development, могат да бъдат използвани за изграждането на жилища с обща брутна разгъната застроена площ от 1,4 млн. кв. м. Това е достатъчно за задоволяване на очакваното търсене в Хонконг за близо десет години напред с апартаменти, които са много по-големи от средностатистическите жилища в момента, или за покриването на цялата територия на Монако над шест пъти.

Базираният в Хонконг инвеститор-активист Дейвид Уеб предупреди, че земеделските земи в Хонконг често са разпръснати и ще е необходимо време за консолидирането и презонирането им. Според него правителството има по-голяма вина за недостига на жилища, тъй като през последните години то ограничава търговете на земя, за да подкрепи цените на имотите.

“Въпросът не е толкова, че предприемачите трупат земи, а че те и правителството са в таен заговор относно предлагането“, казва Уеб, като посочва засиленото присъствие на местните магнати в 1200-членната избирателна комисия, която избира главния администратор на Хонконг.

„Заради тази структура правителството трябва да отговаря на желанията на магнатите. На практика има много неефективности, заложени в тази система, докато демократизираме избирателната комисия и законодателния съвет (на Хонконг)”, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още