IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция са най-привлекателните страни за инвестиции в имоти за възрастни в Европа

До 2050 г. делът на населението над 80-годишна възраст в Европа ще се удвои, търсенето на места в заведенията за грижи ще се засилва

22:40 | 28.11.19 г.
Германия и Франция са най-привлекателните страни за инвестиции в имоти за възрастни в Европа

Германия и Франция са най-привлекателните страни за инвестиции в недвижими имоти от здравния сектор поради по-високата покупателна способност на населението и демографския потенциал.

Това е един от изводите в доклад на Primonial, френския партньор на AviaRent Invest AG, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Компанията е анкетирала 4 000 души в пенсионна възраст от Германия, Франция, Испания и Италия. Резултатите от проучването показват, че 52% от французите разчитат основно на себе си за дългосрочните грижи, много над дела на германците (26%), италианците (29%) и испанците (21%).

Испанците (48%) и германците (40%) много повече разчитат на възрастните си съпрузи за здравни грижи. Същото се отнася и за италианците (35%), а други 28% от тях казват, че ще разчитат на децата си, за да им помагат, когато остареят.

В Южна Европа солидарността между поколенията изглежда по-изразена, отколкото в Северна, посочва се в доклада. „Различието в семейната солидарност в Европа изглежда е пряко свързано със сравнително много по-високите нива на инвестиции в Северна Европа. В Германия и Франция са инвестирани 1,5 милиарда евро в здравния сектор, три пъти повече от Италия и Испания, през 2017 г.“, коментира Матиас Гибкен, изпълнителен директор и основател на AviaRent Invest AG.

Докато пазарите в Германия и Франция имат най-атрактивните съотношения риск-възвръщаемост, Испания и Северна Италия са по-балансирани пазари по отношение на по-дългосрочните възможности за инвестициите и търсенето, посочва се в документа.

Същевременно доходността от тези инвестиции е по-висока в Южна Европа – 6%, спрямо 5 до 5,5% в Германия и 4,2 до 5,25% във Франция.

„До 2050 г. делът на населението над 80-годишна възраст в Европа ще се удвои. Предвид факта, че вече има много силно търсене на заведения за грижи, ние сме изправени пред остър жилищен проблем в цяла Европа. Само в Германия около 80 милиарда евро ще трябва да бъдат инвестирани в нови и модернизирани лечебни заведения през следващите десет години“, коментира Гибкен.

В изследване на BVA Opinion също се заключава, че има инвестиционен потенциал от няколко милиарда евро в недвижими имоти в здравеопазването, за да се компенсира съществуващият недостиг на места за възрастни хора. Поради масовите ефекти от демографските промени публичните здравни средства ще бъдат ограничени от бюджетите, заради което все по-голяма роля в този сектор ще играят частните инвестиции.

„Решаващият критерий е изборът на местоположението. Близостта до градските центрове или столичните райони ще гарантира висока ликвидност на пазара. Инвестираме и в селските райони, но само там, където нашите интензивни анализи отчитат нетен прираст на населението. Със сигурност наблюдаваме нарастващ интерес към по-мащабните разработки. Търсенето нараства за малки жилища, общности с дневни центрове, общи столови и извънболнична помощ“, допълва Гибкен.

През 2017 г. AviaRent и платформата за управление на активи Primorial сформираха стратегически съюз за укрепване на позициите си в областта на социалната инфраструктура. С обем на фонда над 5,5 милиарда евро партньорите се фокусират върху интернационализацията, растежа и лидерството на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още