IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как влияе Airbnb на жилищния пазар в Гърция?

Страната е една от малкото в Европа, които не са въвели никакви ограничения за краткосрочните наеми

15:46 | 20.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Стремежът към бързи печалби чрез краткосрочни наеми е предизвикал и офертни войни за обявени за продажба имоти, които в предишни години са щели да бъдат игнорирани. Брокери на имоти дават за пример апартамент с площ от близо 30 кв. м в Неос Космос, южно от центъра на Атина, който бил обявен за продажба на цена от 23 хил. евро преди около една година. Същият имот в крайна сметка бил продаден са близо 30 хил. евро, след като много купувачи проявили интерес и заявили, че искат да го купят, без дори да са го виждали.

Свръхпредлагането на жилища също е намалило значително приходите и доходността. Данни на AirDNA сочат, че има 10 281 налични жилища за краткосрочен наем на средна цена от 52 евро на ден. В цялата страна през 2019 г. цената на краткосрочно отдаван имот е намаляла с 9,4% до 43,5 евро спрямо 48 евро през 2018 г., а заетостта се е свила до 39 на сто миналата година спрямо 45,5% година по-рано.

В резултат на това се наблюдава частично връщане към дългосрочните наеми. Това се случва въпреки удължаването на срока за възвръщане на инвестицията, тъй като в повечето случаи се инвестират до 20 хил. евро в ремонти.

Експерти отбелязват, че собствениците на имоти за краткосрочен наем прибират едва 35% от приходите. Останалите 65 на сто отиват за покриване на данъци (15%), комисионата за онлайн платформата (5%), режийни разходи и разходи за почистване. В разходите се включват също поддръжката и ремонтите, а друг, макар и по-малък, разход за собственика е свързан с придвижването от и до имота под наем в случай, че той е далеч от собственото му жилище.

Не е изненадващо, че някои гърци оприличават краткосрочното отдаване на имота си под наем на работа на пълен работен ден, когато управлението на имота не е поверено на специализирана компания.

Междувременно публикувани вчера данни на Гръцката централна банка показаха, че възстановяването на жилищния пазар в Гърция се е забавило през последните три месеца на 2019 г., но за годината като цяло цените са нараснали четирикратно спрямо 2018 г.

Цените на жилищата в Гърция са намалели с 42% между 2008 г., когато започна продължителната рецесия в страната, и края на 2017 г. Пазарът пострада от въведените имотни данъци за запълване на бюджетните дефицити, затягането на банковото кредитиране и безработицата, която нарасна до 27,8% през 2013 г.

Но перспективите пред икономиката се подобряват и Гърция излезе от последната си спасителна програма през август 2018 г., като в момента разчита на пазарите за финансирането си, припомня Ройтерс.

Имотите имат голям дял от богатството на домакинствата в Гърция, където жилищната собственост достига 73,5% и е над средното равнище в еврозоната от 66%, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Възстановяването на жилищния сектор в Гърция е стимулирано от растящата икономика и интереса на чуждестранните купувачи.

Цените на апартаментите са нараснали със 7,5% през четвъртото тримесечие спрямо същия период на 2018 г., но растежът се е забавил спрямо скока от 8,3% през третото тримесечие, показват данните на Гръцката централна банка.
Всички сегменти на пазара са се възползвали от тенденцията за ръст на цените, включително стари и нови жилища, както и всички области на страната, въпреки че най-силно е било повишението в столицата Атина.

Цените на жилищата в града са се повишили с 11% на годишна основа благодарение на увеличаването на популярността на програмата „златна виза“ и отдаването на имоти в платформи като Airbnb.

Сходна тенденция се наблюдава и при първокласните офис площи в Гърция, които са поскъпали със 7% през 2018 г.
Икономисти на Alpha Bank очакват тенденцията за ръст на цените да продължи и частично да компенсира големите загуби през последното десетилетие въпреки затегнатия кредитен пазар за жилищни заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още