IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските предприемачи са изправени пред ликвидна криза заради коронавируса

Продажбите на апартаменти са се сринали с 97% през първата седмица след Лунната нова година

19:30 | 24.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Затъналите в дългове китайски предприемачи са изправени пред ликвидна криза, тъй като епидемията с коронавирус поставя имотния пазар в страната на колене, пише Bloomberg.

Повечето строителни компании имат кешов буфер от едва три месеца, сочат данни на Китайската камара за недвижими имоти, една от най-големите асоциации на предприемачите в страната. Часовникът започва да тиктака в момент, когато блокадите и ограниченията за пътуване в някои градове навлизат във втория си месец.

„Имотният пазар замря навсякъде“, казва Джан Дауей, директор на отдел „Изследвания“ в Centaline Group в Пекин. „Ако предприемачите не успеят да възобновят бързо нормалните си продажби, натискът върху финансирането ще се превърне в повсеместен проблем през март“, допълва той.

Последиците от блокирането на жилищния пазар може да са огромни. Имотната индустрия съставлява пряко около 7% от брутния вътрешен продукт на Китай, като делът й достига около една пета от икономиката, след като бъде прибавен и индиректният принос. Забавянето на пазара може да окаже смазващо въздействие върху търсенето на строителни материали като стомана и цимент, както и на нови електроуреди и мебели, застрашавайки милиони работни места.

„Ако вирусът се задържи два месеца и няма политическа подкрепа, имотните компании ще бъдат изправени пред значителни бизнес рискове“, отбеляза Камарата за недвижими имоти в отворено писмо от 11 февруари, в което призовава правителството към действия. „Ако секторът изпадне в криза, това не само ще навреди на икономическото развитие, но и ще доведе до вълна от безработица“, допълни същият източник.

Предприемачите бяха подложени на натиск още преди разгара на вируса. Цените на жилищата нараснаха с най-бавния си темп от близо две години през януари, показаха данни от миналата седмица. Последиците ще бъдат усетени най-пълно през февруари, след като предприемачите бяха принудени да затворят изложбените си центрове заради ограничаването от властите на големите събирания на хора, за да спрат разпространението на вируса.

Продажбите на нови апартаменти се сринаха с 97% през първата седмица след Лунната нова година спрямо същия период на предходната година, показаха данни на China Real Estate Information Corp. В Пекин са били продавани под четири жилища на ден, докато обичайно ежедневните трансакции са около 400.

Спирането на продажбите е пресякло ключов източник на финансиране, от който предприемачите се нуждаят, за да обслужват огромните си дългове. Компаниите държат облигации в американски долари и в юани, равняващи се на около 340 млрд. долара, с падеж през 2021 г., сочат данни на Bloomberg.

Това е накарало някои от тях да предприемат драстични мерки за стимулиране на продажбите.

China Evergrande Group, чийто нетен дълг е достигнал 88,5 млрд. долара към юни м. г., предлага отстъпка до 25% за много от проектите си до края на март. Купувачите могат да си осигурят апартамент с първоначална вноска от едва 5 хил. юана (710 долара), а ако цените намалеят още до началото на май, Evergrande ще трябва да се приспособи към по-ниските цени.

Строителната компания е получила депозити за над 95 080 жилища през първите шест дни на промоцията. Evergrande смята, че 70% от сделките ще доведат до действителни продажби, а общата потенциална стойност на договорените трансакции ще достигне около 60 млрд. юана само за няколко дни.

Fantasia Holdings Group е още по-щедра в промоциите - „купете два апартамента, вземете една безплатна оферта“ и приема депозити от едва 1777 юана (252 долара). Освен това, ако купувачът се откаже от  жилището до 30 дни, получава депозита си обратно плюс лихва.

Предприемачите в Китай прибягват до дълг, за да финансират закупуването на земя и първоначалните строителни разходи, след това използват приходите от предварителните продажби, за да платят дълговете си и да заемат още пари за стартирането на нов проект, казва Розелия Яо, анализатор в компанията Gavekal Dragonomics в Пекин. Жилища Жилища

„Внезапното спиране“ на продажбите заплашва този модел, казва тя. „Ключовият проблем е, че огромната загуба на продажби ще свие финансите на предприемачите и така може да забави строителната дейност, дори след като епидемията отслабне“, допълва Яо.

Ръстът на цените на жилищата ще се забави до 2% тази година, прогнозира Ян Хунсю, директор на изследователския институт към  E-House China Enterprise Holdings. Това ще е най-малкото покачване от финансовата криза през 2008 г. насам. Преди епидемията прогнозата беше за ръст от 4%.

Властите предприеха стъпки за предотвратяване на подобна ситуация.

Местните власти във Фошан и Чънду позволиха изложбените центрове да отворят врати, ако броят на посетителите бъде сведен до минимум. Шанхай и Сиан позволиха плащането на таксите за покупка на земя да бъде забавяно. Суджоу и Уси стигнаха още по-далеч, като позволиха на предприемачи да продават проекти по-рано от планираното.

В същото време Китайската народна банка планира да подкрепи ръста на новите заеми, като смекчи позицията си за квотите на свързаните с имотите заеми, което може да стимулира кредитирането.

Тъй като имотите са ключова част от икономиката, се смята, че индустрията е твърде голяма, за да рухне. Приходите от продажби на земя са съставлявали 40% от общите приходи на местните власти през миналата година, а близо 70 на сто от богатството на китайските домакинства е свързано с недвижими имоти, установи изследване на Югозападния университет по финанси и икономика в Чънду през 2016 г. За сравнение в САЩ делът е около 35%.

„Недвижимите имоти са крайният стабилизатор на икономиката, дори вече да не са двигател. Тъй като вирусът помрачава перспективите пред икономиката, правителството трябва да помогне на предприемачите да оцелеят“, коментира Ян Къуей, директор на отдел „Изследвания“ в China Real Estate Information Corp. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още