IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотните пазари в Югоизточна Азия не могат да се възстановят от коронавируса

Купувачите на жилища в Китай, Хонконг и Сингапур са в режим на изчакване

12:43 | 25.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

38-годишният Лу Чъун, счетоводител в международна аукционна къща, и съпругата му обмислят да се установят в Тайван. За да финансират двете визи срещу инвестиция от 1,56 млн. хонконгски долара (200 хил. щатски долара), която ще им осигури гражданство, те ще трябва да продадат къщата си в Новите територии на Хонконг, която Лу купил преди три години. „Беше толкова невъобразимо, че полицията и правителството използваха насилие срещу мирни демонстрации. Те трябва да защитават хората в Хонконг, а не да бъдат лошите момчета“, казва той.

Нанси и съпругът й, които работят за правителството, се канят да кандидатстват за австралийски визи. Те все пак ще купят жилището си в Хонконг, ако могат, защото смятат, че това е добра инвестиция. Но виждат бъдещето си с тригодишната си дъщеря на друго място.

„Реакцията на правителството срещу безредиците ни разочарова и разгневи. Нямаме доверие на полицията в Хонконг. Не виждам бъдеще за по-добър Хонконг“, споделя тя.

Продажбите в Шанхай растат, но купувачите чакат глобално възстановяване

34-годишният предприемач Джоу, който не разкрива пълното си име, търси от август миналата година четиристаен апартамент за около 30 млн. китайски юана (4,3 млн. щатски долара) в квартал Хуанпу, най-централния квартал на Шанхай, който е и един от най-скъпите.

Заради страх, че ще се заразят, двамата със съпругата му спрели търсенето на имот през януари и го възобновили два месеца по-късно само при гарантирана безопасност на огледите. „В началото на март брокер на недвижими имоти ни покани на оглед на нов имот и състави списък с нещата, които ще направи, за да гарантира безопасността. Бяхме толкова заинтригувани от апартамента, че в крайна сметка отидохме да го видим с маска и предпазни очила“, разказва Джоу.

След като правителството въведе по-дълга почивка за лунната нова година, много брокери възобновиха работа на 10 февруари, веднага щом получиха разрешение за това. Но по-строгите правила за социално дистанциране и страхът на хората са означавали по-малко клиенти. „Хората не пътуваха за огледи. Бизнесът започна да се възобновява в края на февруари“, коментира Джеймс Макдоналд, ръководител на изследванията за Китай в Savills.

Продажбите на нови жилища са пострадали със спад от 487 604 през януари до 114 552 през февруари, след което са нараснали до 355 312 през март. В Китай като цяло общият брой на продажбите на жилища в 30-те най-големи града е нараснал с 271% между февруари и март, но все пак е надолу с 41 на сто спрямо март 2019 г.

Ограниченията за огледите на жилища все още са в сила, казва МакДоналд, който търси и нов апартамент под наем със съпругата си. „Само един от нас може да посети имота и само за определен период“, отбелязва той и допълва, че подобни пречки ще забавят продажбите.

Днес по някои показатели като използване на транспорта икономиката на Шанхай се е възстановила на „80% до 90%“ на предкризисните нива, казва д-р Син Сун, лектор по китайски и източноазиатски бизнес в King’s College London. Но много заможни купувачи ще трябва да изчакат световната икономика да се възстанови, преди да придобият достатъчна увереност за нови покупки на жилища, смята той.

„Предприемачите, чиито компании разчитат на поръчки от чужбина, и говоря с много от тях, няма да искат да харчат пари за жилища, докато не отмине световната пандемия“, казва Син.

42-годишният Ян, който не разкрива пълното си име, работи в сферата на финансите и се страхува, че последиците за икономиката може да му костват работата. Той е спрял търсенето на тристаен апартамент за 20 млн. юана (2,8 млн. долара) за него и семейството му. „Всичко зависи от икономическата ситуация. Сигурен съм, че за мен е по-зле, отколкото през декември. Въпреки че някои брокери на имоти предложиха промоции, не можах да взема решение точно сега“, споделя Ян.

Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още