IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотните пазари в Югоизточна Азия не могат да се възстановят от коронавируса

Купувачите на жилища в Китай, Хонконг и Сингапур са в режим на изчакване

12:43 | 25.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Спад на луксозния сегмент в Сингапур

Джордж Тан, брокер на недвижими имоти в сингапурския офис на консултантската компания Savills, продава имот на китайски купувачи чрез роудшоу в Шанхай. През март заради блокадата в Китай той създал събитие за виртуални продажби на имоти в комплекс с 376 жилища южно от престижния централен квартал Orchard Road. Включили се около 100 купувачи от градове като Шанхай, Пекин и Шънджън. Той не продал нито един апартамент. „След събитията купувачите обичат да идват със семейството си, да разгледат района и сградите“, казва Тан. Забраната за пътувания обаче не им позволила да го направят.

Купувачите от континентален Китай и Индонезия са много важни за луксозния сегмент на имотния пазар в Сингапур. Но блокадата в много китайски градове в съчетание с ограниченията за влизане на посетители в Сингапур, които бяха въведени през февруари, са довели до спад на продажбите на чуждестранни инвеститори. През март са закупени 48 жилища от чуждестранни купувачи в централните части на Сингапур, което е спад спрямо 72 имота през март м. г.

Сингапур избегна строгите мерки за блокада като тези в Китай и Европа до 7 април, след което скок на броя на заразените принуди града-държава да промени тактиката. Дори преди това организирането на огледи е било трудно заради страха на хората. Брокер на недвижими имоти, пожелал да остане анонимен, казва, че съпругата му отказва да позволи на евентуални купувачи да огледат апартамента, който отдавали под наем, заради страх от заразяване.

В Сингапур през март са били осъществени 1081 продажби на жилища, сочат данни на консултантската компания Knight Frank, което е спад с 33 на сто спрямо същия месец на миналата година. При най-скъпите жилища на цена от 3000 сингапурски долара (2120 щатски долара) на квадратен метър нагоре, са осъществени само 11 сделки спрямо 53 година по-рано.

38-годишният Руди Нугрохо от Джакарта търси двустаен апартамент на цена между 1,5 млн. и 2 млн. сингапурски долара (1-1,4 млн. щатски долара) в Марина Бей. Освен че е доходоносна инвестиция, той се надява един ден апартаментът да бъде използван от дъщерите му, тъй като иска те да посещават училище и колеж в Сингапур.

„Чакам цените да паднат, може би с около 4%-5%, за да отразят допълнителния риск. Правителството ще се нуждае от чуждестранни купувачи, за да поддържа пазара“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още