IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните нови жилища в Лондон опариха азиатски предприемачи

Brexit и промени в правилата за проектиране на сградите и на данъците също създават затруднения на строителните компании от региона

12:00 | 31.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Азиатските предприемачи бяха привлечени към Великобритания заради отслабването на паунда след гласуването за Brexit, а цените на терените също леко намаляха с влошаването на перспективите пред икономиката, казва Джеймс Бартън, партньор и брокер в консултантската компания Knight Frank, който пътувал до региона по онова време, за да търси купувачи на терени в британската столица.

Дори по-рано едно от най-богатите семейства в Хонконг изпита затруднения. В Западен Лондон втората фаза от проекта Earl’s Court Lillie Square, частична собственост на членове на семейство Куок, все още не е разпродадена, пет години след като 186 жилища бяха предложени първоначално за продажба. Южно от река Темза малайзийската компания за строителство на апартаменти и офиси на терен в района на Battersea Power Station трябвало да плати неотдавна неустойка от 156 млн. паунда за проекта, оценяван на 9 млрд. паунда. Лондон Лондон

В квартал St. John’s Wood, предпочитан от американски банкери, строителството на терен, закупен от малайзийския милиардер Т. Ананда Кришнан през 2011 г. за 250 млн. паунда, дори не е започнало. Пред парцела, където преди са се помещавали казарми, растат бурени.

По-големи проекти като Lillie Square и Battersea страдат заради данъчни промени за чуждестранните купувачи, казва Камила Дел, управляващ партньор в компанията Black Brick Property Solutions. „Тази част от пазара на ново строителство в Лондон изпитва затруднения и е възможно цените да намалеят“, допълва тя.

Подкрепа от Хонконг

Има една голяма положителна тенденция за базираните в Азия предприемачи. Великобритания ще въведе нов път за получаване на гражданство за близо три милиона души в Хонконг през януари, което може да подкрепи търсенето.

Броят на новите жилища в Лондон, продадени на чужденци, е нараснал до 860 през третото тримесечие, това е скок с 40% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, последния период преди пандемията да наруши продажбите, сочат данни на Molior.

Но без бурни продажби на жилища по време на ваканцията от гербовия налог някои предприемачи може да изпитат затруднения предвид перспективите за слаби продажби догодина. Допълнителен данък от 2% за чуждестранните купувачи трябва да бъде въведен през април, същия месец, когато се очаква да изтекат програмите за подкрепа на работните места на служители в принудителен отпуск, които запазват милиони работни позиции.

Brexit също се очаква да навреди на икономиката, след като Великобритания официално напусне единния пазар на ЕС на 1 януари. Bloomberg Economics изчислява, че ръстът ще бъде с 0,5% по-малък на година през идното десетилетие, отколкото ако Великобритания беше останала в блока.

Някои проекти щяха да изпитат затруднение независимо от обстоятелствата, защото предприемачите са прочели пазара погрешно или не са избрали правилната локация, коментира Питър Рийс, професор по „Места и градско планиране“ в University College London.

„Brexit и COVID-19 се използват като удобни извинения за провала на зле замислени строителни проекти“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още