IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски хедж фонд влиза в Deutsche Wohnen преди придобиването ѝ

Според съобщение на компанията новият акционер Elliott контролира 3% от германския имотен концерн

09:04 | 11.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Логото на Deutsche Wohnen SE в близост до жилищен комплекс в Берлин. <em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Логото на Deutsche Wohnen SE в близост до жилищен комплекс в Берлин. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Американският милиардер Пол Сингър и неговият хедж фонд Elliott се намесват в планираното поглъщане от страна на Vonovia на Deutsche Wohnen. Според съобщение за правата на глас от късния следобед в четвъртък Сингер контролира три процента от акциите в Deutsche Wohnen. Elliott е известен с това, че купува големи пакети акции малко преди или по време на текущо производство за поглъщане и с това се опитва да постигне повишаване на цената, пише германският бизнес всекидневник Handelsblatt.

Двете германски групи за недвижими имоти обявиха планираното си сливане в края на май. Vonovia планира да инвестира около 19 милиарда евро за целта. За да успее поглъщането, групата трябва да осигури поне 50 процента от акциите на Deutsche Wohnen.

Придобиването, което е най-голямото за годината в Европа, ще промени имотната индустрия в Германия. Двете компании, които са най-големите собственици на жилища в страната, контролират над 500 хил. апартамента и това може да засили още повече притесненията заради пазарната сила на големите собственици на имоти.

Vonovia планира да емитира права на стойност 8 млрд. евро след финализирането на трансакцията, очаквано през второто полугодие. Компаниите очакват да спестят разходи за 105 млн. евро на година от съвместното управление на портфейлите си.

Офертата за около 19 млрд. евро е третият опит на Vonovia за придобиване на Deutsche Wohnen. Предишен опит се провали през февруари 2016 г., когато Vonovia не успя да спечели достатъчно подкрепа от инвеститорите на Deutsche Wohnen. По онова време офертата беше определена от Deutsche Wohnen за враждебна и неотговаряща на най-добрите интереси на акционерите.

Vonovia нае консултанти в началото на миналата година, за да обмисли отново дали сделката е осъществима. В крайна сметка тя реши да не отправя нова оферта.

Компаниите са решили да пристъпят към сделката сега, след като в средата на април германският Конституционен съд реши да отмени противоречивото замразяване на наемите в Берлин. Главният изпълнителен директор на Vonovia Ролф Бух заяви, че решението е предоставило яснота на имотния пазар.

Сделката показва, че Бух най-сетне е успял да спечели доверието на колегата си от Deutsche Wohnen Михаел Зан, след като двамата спориха за цената при проваления опит за сделка преди около пет години.

Очаква се Зан и главният финансов директор на Deutsche Wohnen Филип Грос да бъдат част от управляващия борд на Vonovia след придобиването, съобщиха компаниите.

Придобиване на Deutsche Wohnen би било перлата в короната на серийния предприемач Бух. Той превърна базираната в Бохум Vonovia в европейски имотен гигант чрез редица придобивания, включително закупуването през 2019 г. на шведската компания Hembla AB и сделката през 2017 г. за австрийската компания за жилищно строителство Conwert Immobilien Invest.

Vonovia е създадена през 2015 г., след като Deutsche Annington Immobilien, която Бух оглавяваше, придоби Gagfah в рекордна по онова време за Германия имотна сделка. Но компанията води началото си още отпреди повече от сто години, когато строи жилища за германските работници в железопътния транспорт, стоманодобивната и въглищната индустрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още