IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният сектор в Европа е под натиск заради растящите цени на материалите

Бумът на строителството води до недостиг на ключови материали като стомана, дървесина, бетон и мед

15:04 | 19.06.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Ръководители в строителната индустрия посочват редица фактори за безизходицата, включително резкия ръст на търсенето, което надвишава предлагането на материали в много страни, както и породеното от пандемията нарушаване на снабдителните вериги и продължаващото търговско напрежение.

Някои материали понасят удар от допълнителни проблеми като напаст от корояди, която засяга производството на дървесина, и забавянето при преразпределението на неизползвана стомана.

Томас Биртел, главен изпълнителен директор на австрийската строителна компания Strabag, казва, че ръстовете на цените „се ускориха изключително през последните две седмици“ и компанията трябвало „да забави строителството на отделни проекти, просто защото вече няма налични материали“.

Strabag, която построи метрото в Копенхаген, Дания, и тунела „Лимерик“ в Ирландия, оперира собствени заводи за бетон и асфалт, но Биртел казва: „Строителството не е бизнес с малък мащаб и дори не е възможно да се контролират веригите за доставка за всички строителни материали“.

В Германия 44% от строителните компании, участвали в допитване на института Ifo през май, са съобщили, че имат проблеми с набавянето на материали навреме, което е значителен ръст спрямо под 6% през март.

„Не сме виждали такава безизходица от 1991 г. Това, разбира се, стана причина за забавянето на строителството през април, поне временно“, казва Феликс Лейс от Ifo.

Произведената от германската строителна индустрия продукция намаля с 4,3% през април спрямо предходния месец, въпреки че компаниите в сектора отчитат рекорден брой поръчки на стойност 62 млрд. евро през март.

„Много производители не могат да доставят материалите до края на годината и това е реален проблем. Много пари отиват в строителни проекти в държавния и частния сектор в САЩ и Китай и това поглъща много материали. Дървесината се произвежда в Германия и се изнася в САЩ, така че тук предлагането й е недостатъчно“, коментира Щефан Рабе от Германската асоциация на строителната индустрия.

Някои германски политици призовават Берлин да поиска временни ограничения на износа от ЕС на дървесина и други материали.

Докато САЩ се готвят да задействат инфраструктурна програма за 1,7 трлн. долара, а ръстът на световната икономика се очаква да се ускори, натискът вероятно ще остане висок през идните месеци.

„Ще трябва време за връщане към нормалното, поне до края на годината“, смята Кампогранде.

Някои страни като Франция и Германия реагират със смекчаване на правилата за някои строителни договори в държавния сектор, като премахват глоби за забавяне и компенсират подизпълнителите за непредвиден ръст на цените.

Моносилио казва, че властите в Рим все още не са предложили облекчения за сектора, който е засегнат от десетилетен спад на инвестициите в публична инфраструктура, липсата на финансиране от банки и дълги забавяния в одобряването на проекти и плащанията.

Италианският премиер Марио Драги заяви, че „съдбата на страната“ зависи от успеха на пакета от инвестиции и реформи на стойност 248 млрд. евро, по-голямата част от който е финансиран от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС.

Той включва инвестиции във високоскоростни влакови линии, инсталации за възобновяема енергия, умни електропреносни мрежи и енергийно ефективни сгради.

Страните членки на ЕС не се справят много добре в преразпределянето на европейските средства – за шестте години до 2020 г. те са инвестирали средно едва малко над половината от парите, предоставени им от Брюксел.

Без реформи за разрешаване на проблемите на строителния сектор в Италия Моносилио казва, че сходни проблеми може да осуетят усилията за разходване на средствата от възстановителния план на ЕС.

„Правителството на Драги иска да подобри положението. Но дамоклев меч е надвиснал над целия европейски проект“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 2
Веск
преди 2 години
При соца имаше хиляди тухларни у нас. Сега буквално работят няколко. Същото е със строителното желязо. Внасяме даже цимент. Внасяме всякакви мазилки и гипсокартон. Защо? Надявам се ,че пазарът на имоти сериозно влиза в последните фази - всичко *** заеми, купува без мисъл и причина, каквото докопа, обутва се на ниска днес лихва и т.н. Та по-бързо и да приключи сеира де. Дано мине по-леко от кризата 2008, която у нас според мен си продължава и до днес пред вид страшно ниския ръст на БВП. Реалния ръст , а не хвалебствения инфлационен дето Боко ви го пробурваше до скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
как.. как! Няма да реализират печалба от 200%, ами само скромните 150%... те така! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
В исторически план,шоковото поскъпване на суровините,винаги е знак че имотния пазар ,ще изпадне в рецесия и криза.Има го като изследвания,при предишни цикли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 2 години
Пук-пук-пук? Дойде ли времето? 2021 или 2022?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivan N.
преди 2 години
В София пазарът е нажежен до червено - всички са се юрнали да купуват по нещо. Агенциите дерат кожи (незаконно, защото това не е регулиран бизнес) и изобщо с повишаването на цените на суровините, скачат и цените на имотите... накрая пешкира го обира крайният потребител...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
++10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
Varfor
преди 2 години
Вървим с бързи крачки към пукане на имотния балон.Не ви ли прави впечатление, че поне в България огромна част от обявите стоят повече от година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
ако не беше пандемията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
*** можело и инфлацията да се разложи във времето, както се разтяга рахат локум :) НалЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Печатането не водело до инфлация, а!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още