IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С поскъпването на жилищата в САЩ американците поглеждат към Европа

Пазари на втори домове в Италия, Португалия и Гърция отчитат засилен интерес от американци

09:41 | 17.07.21 г. 3
<p>
	Санторини и Миконос в Гърция са сред предпочитаните дестинации от американците.&nbsp;<em>Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Санторини и Миконос в Гърция са сред предпочитаните дестинации от американците. Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

В луксозния сегмент обаче покупките растат до невиждани преди това нива, казва Кристофър Кловър от Panorama Properties.

Сега той продава петстайна вила с площ от 1240 кв. м в Ла Сагалета, затворен комплекс в Марбеля, на цена от 19,9 млн. долара. Преди това вила с площ от 3100 кв. м в същия комплекс, обявена на цена от 37,9 млн. долара, била продадена след две години на пазара.

Американците, за които е известно, че предпочитат традиционни имоти, сега се завръщат в Марбеля, като предпочитанията на чужденците са към имоти ново строителство, казва Кловър.

68-годишният Алексопулос и съпругата му Джанет Ферари, които са съсобственици на производителя на игри Free Donkey Sports, казват, че Европа предлага по-добра възвръщаемост от втори жилища за тях и за сина им, който живее в Лондон. “Цените на жилищата в САЩ сега са много високи“, казва Алексопулос. Те неотдавна продали имот в Орландо, щата Флорида, който притежавали.

Американците обикновено играят нишова роля на пазара на луксозни втори домове в Южна Европа, който обичайно е доминиран от жадни за слънце европейци от северните страни. Но те традиционно присъстват по-осезаемо в най-високия сегмент от тези пазари.

Изследване на Knight Frank на френските пазари показва, че цените на Ривиерата са останали почти непроменени с ръст от 1% през 2020 г., но все още са най-високите в страната. Сен-Жан-Ка-Фера, малък полуостров близо до Ница, има най-скъпите имоти в страната с 41 500 долара на квадратен метър.

В търсене на по-спокойни или по-автентични варианти американците изглеждат по-заинтересовани от имоти във вътрешността на страната като каменна селска къща с шест спални от 18-и век на 40 минути с кола от Антиб. Тя е обявена за продажба на цена от 7,4 млн. долара.

Американците очакват развитие на правилата за пътувания и огледи в Европа. Алексопулос казва, че двамата със съпругата му, които имат две дози ваксини, се готвят за пътуването си, като следят информацията за Испания от Държавния департамент, както и на испанските здравни сайтове. Те също така поддържат контакт с авиокомпанията си.

В Лисабон, който сега е голяма туристическа дестинация и пазар на втори домове, цените са намалели с 3,8% от първото тримесечие на 2020 г. до 2021 г., сочат данни на Knight Frank.

Сред новодошлите са служители в растящия технологичен сектор в Лисабон, казва Линдзи Елкин, съосновател на клуб Yayem и на дигитална платформа в португалската столица. 31-годишната Елкин, която е родена във Филаделфия, казва, че американците, работещи в технологичната индустрия, търсят жилища в Лапа и Сантош – исторически квартали с гледки към реката.

Витор Алмейда, португалски архитект, специализиран в луксозните жилищни имоти, предназначени за чужденци, казва, че пандемията е породила забавяне в ремонтите, но не е увеличила разходите. Миналата година той завършил ремонт за 1,1 млн. долара на жилище с площ от 325 кв. м в Лисабон за бразилския предприемач Синара Руиш, която разделяла времето си между Португалия и Бразилия. Работата включвала реставриране на оригиналните фрески на апартамента и добавяне на бани към жилището, което до този момент имало само една. Руиш купила имота за 3 млн. долара през 2019 г.

Американците отново проявяват интерес и към Гърция, една от първите европейски страни, които ги прие отново тази година. По данни на Sotheby’s International Realty в Гърция запитванията от американци са нараснали с 60% тази пролет спрямо пролетта на 2020 г. Директорът на отдел „Продажби“ в гръцкото подразделение на компанията Engel & Völkers Франсис Майкъл Прантунас казва, че цените на луксозните имоти са високи на островите Санторини и Миконос, а изгодни сделки могат да се сключат в Парос, остров южно от Миконос.Цените на жилищата в Миконос са скочили с близо 5% през миналата година, сочи анализ на Engel & Völkers.

70-годишната гръцка певица и интериорен дизайнер Вана Верути купила празен терен в югоизточния край на острова през 1995 г. и построила там вила с площ от 350 кв. м с помощта на покойния си вече съпруг. Верути, която разделя времето си между Атина, Миконос и дом в Швейцария, обявила имота си за продажба на цена от 3,1 млн. долара.

Миконос се конкурира с остров Корфу като най-скъпа дестинация в Гърция за луксозни ваканционни имоти, казва Савас Саваидис от Sotheby’s International Realty в Гърция. По думите му американците съставляват около 10% от пазара на луксозни имоти в Гърция. Най-скъпите имоти в Миконос са в западната част на острова и се възползват от красивите залези и лесния достъп до град Миконос, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Аз познавам дори такива с втора ипотека, защото видиш ли, наемателите щели да го изплатят пък дори да са на плюс междувременно. Доста хора ще има да си дърпат косите и то доста скоро. За 2020-а София е намаляла офицално с над 17 хил. души. През 2021-а залагам на дори повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
NoPanic
преди 2 години
Много хора са пред откачане. 2016г.-2019г. теглили 30 годишни ипотеки, а сега инфлация и ги тресе страх банките да не вдигнат лихвите. Залагам, че момента ще дойде преди зимата на 2022, поне с този ръст на цените и спекула на стоките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
simbad
преди 2 години
Божидарка окончателно превъртя, то не бяха глупости и платени лъжи , но май е за психиатрията тази дама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още