IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йорданският крал има тайна имотна империя за 100 млн. долара

Сред имотите са къщи в Малибу, Вашингтон и Лондон

10:53 | 04.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Йорданският крал тайно е инвестирал над 100 млн. долара в имотна империя във Великобритания и САЩ, предава ВВС.

Изтекли финансови документи разкриват мрежа от тайно притежавани фирми, използвани от Абдула II бин Ал-Хюсеин, чрез които са придобити 15 жилища, откакто пое властта през 1999 г.

Сред тях са къщи в Малибу, както и в Лондон и Аскот, Великобритания.

Адвокатите на крал Абдула заявиха, че той е използвал личното си богатство, за да купува къщите и няма нищо нередно в това, че е прибегнал до чуждестранни компании за тази цел.

Йордания получава значителна международна помощ, включително от САЩ и Великобритания. Британското правителство е един от най-големите финансови поддръжници на режима, като удвои финансирането си до 650 млн. паунда за пет години до 2019 г.

Крал Абдула е смятан за умерен съюзник на Запада в Близкия изток.

Но имотите му са натрупани между 2003 и 2017 г., когато беше обвинен, че ръководи авторитарен режим. През последните години в страната му имаше протести във времена на строги икономии и повишаване на данъците.
Йорданските власти предприеха действия през юни 2020 г. срещу изпращането на пари в чужбина от гражданите на страната.

Един дисидент казва, че крал Абдула изглежда управлява Йордания с „дистанционно“, а бивш държавен служител твърди, че той е прекарвал между четири и шест месеца на година извън страната.

Разкритията за йорданския крал са част от новите изтекли финансови документи Pandora Papers. Те описват работата на компании за предлагане на тайни финансови услуги и скрити богатства от някои от най-влиятелните хора на планетата.

Крал Абдула е купил също четири апартамента в скъпия квартал на Вашингтон Джорджтаун между 2012 и 2014 г.
Възможно е покупки за 16 млн. долара да са свързани със сина му, престолонаследника принц Хюсеин, който по онова време учи в университета „Джорджтаун“.

Йорданският крал притежава и къща в скъп квартал в Малибу със седем спални, закупена за сумата от 33,5 млн. долара през 2014 г. от Nabisko Holdings, регистрирана на Британските Вирджински острови, за рекордна сума в района по онова време.

Две различни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови, са купили още две къщи между 2015 и 2017 г. за общо 68 млн. долара и трите са превърнати в един огромен имот.

Документите в Pandora Papers разкриват, че трите компании са сред представляваните от панамска правна кантора и тайно са притежавани от краля на Йордания. Той успял да запази собствеността върху имотите в тайна, защото се използват чуждестранни компании за покупката.

Хората, които създали компании за краля, внимавали да не го разкрият и в един вътрешен документ той фигурира като „Знаете кой“.

Британските Вирджински острови приеха закон през 2017 г., който задължава собствениците на всички компании на острова да се идентифицират във вътрешен регистър, държан от правителството.

Но документ показва, че осем месеца след влизането в сила на закона редица компании, регистрирани на Британските Вирджински острови и свързани с крал Абдула, са продължили да не разкриват подробности пред властите.

Кралят също така изглежда не е идентифициран като политическа личност, т.е. човек на видна държавна позиция, което е изискване за финансовите компании според антикорупционните правила.

Адвокатите на крал Абдула заявиха, че информацията за имотите му не е точна или актуална. Според тях всичките му имоти в чужбина са били купени с личното му богатство, което той използва и за финансиране на проекти за граждани в Йордания.

Те допълниха, че структурите в чужбина не са използвани за укриване на богатството на краля и че за високопоставените лица и корпорации е обичайна практика да придобиват и държат активи чрез подобни корпоративни структури по причини като сигурност и неприкосновеност.

Според адвокатите управлението „се осъществява от професионалисти, за да се гарантират гладките ежедневни операции и съобразяване с всички правни и финансови задължения в съответната юрисдикция, в която те се намират“.

Освен в Малибу йорданският крал е купил осем имота в Лондон и Югоизточна Англия, показват Pandora Papers. Сред тях са шест къщи на най-скъпите улици в британската столица в Кенсингтън и Белгравия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
THE TRADER
преди 2 години
Йорданският крал може само да диша праха на джипката на бат Бойко, през прозореца на която хвърчаха такива суми, че ум да ти зайде... Разбира се, големия процент от тези суми се връщаха в багажника (чекмеджетата) му... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още