IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спаднат ли цените на жилищата? Най-нажеженият пазар в света дава някои насоки

Продажбите на жилища в Нова Зеландия намаляват с двуцифрен темп, цените отбелязват най-големия си спад от 13 години

11:02 | 27.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Жилищният пазар в Нова Зеландия направи рязък преход от нажежаване към срив и може да е предвестник на нещо, което може да се случи в цял свят, пише Bloomberg.

Продажбите намаляват с двуцифрен темп. Цените отбелязаха най-големия си спад от 13 години. А жилищата, които преди време се продаваха за дни, сега остават на пазара със седмици.

Това е промяна, която консултантката Алисън Хоукс наблюдава от първо лице. Само преди няколко месеца жилищата се продавали на рекордни цени, тъй като новозеландците се надпреварваха да купуват имоти. Сега тя отделя най-много време, за да управлява очакванията на продавачите, които трудно разбират, че няма да намерят купувач на високите цени от 2021 г.

„Трябва да кажем на продавачите, че пазарът се променя доста драматично и доста бързо. Невинаги е лесно“, казва Хоукс, която работи за агенцията за недвижими имоти Harcourts в Порируа, град с около 56 хил. души население северно от столицата Уелингтън. „Има много сълзи. Преди няколко месеца това бяха сълзи от радост, сега са сълзи, когато човек осъзнава, че семейното му жилище не струва толкова, колкото си е мислел“, допълва тя.

Нова Зеландия, която е страна с пет милиона души население в Южния Пасифик, беше на предна линия по време на бума на имотния пазар през пандемията, при който цените в цял свят нараснаха значително, подкрепени от рекордно ниските лихви по ипотечните кредити и стимулите на правителството. Годишните ръстове на цените в страната бяха близо 30% през 2021 г., което накара Bloomberg Economics да определи миналия месец страната като най-застрашения от балон имотен пазар в света.

Наред с ниските лихви по кредитите ръстът на цените на жилищата в Нова Зеландия беше стимулиран от недостига на домове, ръста на имиграцията и тенденцията за повишаване на цените в последните десет години, което засили разбирането, че инвестицията в имот е сигурен залог.

Спад на продажбите

Сега Нова Зеландия изглежда води низходящата тенденция, като средните продажни цени намаляха с 8,1% през юни спрямо връхната точка през ноември м. г. до 850 хил. новозеландски долара (523 хил. щатски долара), сочат данни на Института за недвижими имоти на Нова Зеландия.

Други данни също показват забавяне на пазара – продажбите на жилища намаляха с 38,1% на годишна база през юни. Домовете остават на пазара по-дълго време, като за продажба са необходими средно шест седмици, и по-малко жилища се продават чрез търгове – предпочитания метод по време на бума през 2021 г.

Тези тенденции започват да се проявяват и в други страни. В Канада цените отбелязаха най-големия си месечен спад от най-малко 17 години, цените на жилищата намаляват на двата най-големи жилищни пазара в Австралия и има признаци за охлаждане на пазара в САЩ и Великобритания.

Разбира се, всички пазари са различни, с уникални двигатели на търсенето и предлагането, но има изводи, които могат да се вземат от опита на Нова Зеландия.

„Поуката за другите страни е, че нещата може да се променят бързо“, коментира Келвин Дейвидсън, главен икономист в CoreLogic New Zealand. „Цените на жилищата не са имунизирани. Това е напомняне, че те може и да намаляват, освен да растат“, допълва той.

Покачващите се лихви по кредитите стимулират промяната в момент, когато централните банки в цял свят се опитват да овладеят най-бързата инфлация от десетилетия. Новозеландската централна банка изпревари повечето други в агресивните действия. Тя започна да вдига лихвите през октомври м. г. и до момента е повишила ключовата лихва с общо 2,25 процентни пункта до 2,5%.

Канарче във въглищната мина

Това има смразяващ ефект върху жилищния пазар, тъй като по-високите лихви по кредитите означават, че хората, които вече са затруднени в покупката на имот, в крайна сметка достигат лимитите си, а банките стават по-избирателни в това на кого отпускат кредити. Нова Нова

„Имаме основания да гледаме на Нова Зеландия като на канарчето във въгледобивната мина (в миналото миньорите са носели в мините клетки с канарчета, така че при наличие на опасни газове в мината те убиват първо птицата преди да убият миньорите. Това е предупреждение за тях да напуснат тунелите незабавно – бел. ред.). Лихвите тук растат от около една година, с което значително изпреварваме останалите страни. Темите, които виждаме тук, са много сходни с това, което се случва в САЩ и Австралия“, казва Шарън Золнър, главен икономист на Новозеландската централна банка.

Брад Олсен, главен икономист в Infometrics, следи внимателно спада на продажбите на жилища и очаква цените да продължат да намаляват.

„Ако погледнем обема на продажбите в момента, той е бил толкова нисък преди повече от десет години, ако не броим блокадите заради COVID. Това е доста значителна промяна“, отбелязва той.

Икономисти очакват цените на жилищата да намалеят с между 10% и 15% тази година и може да спаднат с 20% спрямо връхната им точка в края на 2021 г.

За много собственици на жилища това е малък спад спрямо огромните ръстове в последните години и икономисти казват, че силният пазар на труда в страната спира пълното рухване на цените. Въпросът е доколко ще спаднат цените на жилищата, преди да достигнат дъното.

„Има несигурност доколко трябва да спаднат цените преди хората да приемат това за добра възможност за купуване. Все още не сме стигнали дотам“, казва Дейвидсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Трябва да кажем на продавачите, че пазарът се променя доста драматично и доста бързо. Невинаги е лесно, казва Хоукс, която работи за агенцията за недвижими имоти Harcourts в Порируа, град с около 56 хил. души население северно от столицата Уелингтън. Има много сълзи. Преди няколко месеца това бяха сълзи от радост, сега са сълзи, когато човек осъзнава, че семейното му жилище не струва толкова, колкото си е мислел, допълва тя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още