IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтини домове в Европа - американци купуват жилища във Франция

Търсенето е нараснало с 37% в първите пет месеца на годината благодарение на силния долар и натрупаните спестявания

10:26 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Американски купувачи търсят жилища във Франция, мотивирани от силния долар и спестени пари, пише Bloomberg.

Търсенето на френски имоти от базирани в САЩ купувачи е нараснало с 37% в първите пет месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank, като Париж, Прованс, Френската ривиера и Югозападна Франция са сред най-търсените области.

Фактори, които допринасят за растящия интерес на американците, са благоприятният обменен курс долар-евро, натрупаните спестявания по време на пандемията и завръщането на пътуванията след две години на затворени граници, отбелязва Knight Frank в новия си доклад за първокласните имоти във Франция.

Само по-слабото евро означава, че за американците е с 16% по-евтино да купуват имот в Европа спрямо година по-рано. Франция Франция

Освен към Франция много хора се насочват и към области като Майорка в Испания и Сардиния в Италия за бъдещите си домове, отбелязва консултантската компания.

„В миналото американският интерес беше съсредоточен върху градове, предлагащи култура и свързаност, от Рим до Париж и от Барселона до Флоренция, но сега виждаме, че американските купувачи се насочват към традиционни слънчеви райони, което е отклонение от нормата“, коментира Марк Харви, ръководител на международния отдел на Knight Frank.

Цените на жилищата в САЩ нараснаха до рекордни върхове по време на пандемията, което затруднява много американци да намерят достъпни имоти. В същото време цените на първокласните имоти във Франция отбелязаха по-скромни ръстове от 6% през 2021 г. и още 3% през първото полугодие на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още