IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийски регулатор изправя Facebook на изслушване пред съда

Причината е политиката на социалната мрежа да събира потребителски данни

18:15 | 15.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Белгийски регулатор обяви, че ще изправи Facebook пред съда заради системата ѝ за следене и отношението ѝ към хората, които не са нейни потребители, което само засили споровете около практиките на американската социална мрежа, пише Wall Street Journal.

Комисията за опазване на личните данни в Белгия миналия месец публикува доклад, в който обвинява Facebook в събиране на личните данни на своите потребители, както и на интернет потребители, които не са регистрирани в нея, без да поиска съгласието им или да им обясни за какво ще бъдат използвани те.

Ходът на Комисията увеличава натиска от страна на регулаторите в Европа, които разследват новите политики за поверителност на данните на социалната мрежа, които тя въведе през тази година по отношение на данните, събирани чрез услугите ѝ, включително Instagram и WhatsApp.

В основата на случая стои как Facebook следи интернет потребителите от външни сайтове чрез използването на бутоните за „харесване“ и „споделяне“, събирайки данни, които могат да бъдат използвани за насочване на реклами например.

Социалната медия преди време отхвърли твърденията на Комисията, посочвайки, че всичките ѝ уебсайтове използват бисквитки, за да публикуват реклама, свързана с историята за посещения на други сайтове и потребителите могат да се откажат от услугата, ако искат.

Изслушването пред съда е планирано за 18-и юни в Брюксел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още