IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook пренася виртуалната реалност в смартфоните?

Компанията изгражда мобилно приложение с виртуална реалност, твърдят източници

10:07 | 14.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Facebook се стреми да пренесе виртуалната реалност в смартфоните. Социалната мрежа работи върху отделно видео приложение, което ще включва 360-градусови „сферични“ видеоклипове, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Форматът, създаван чрез комбинирането на картините от множество камери, ще позволява на потребителите да сменят гледната си точка чрез накланяне на телефона.

Приложението ще работи на множество платформи, включително на устройствата на Apple и на тези, които използват операционната система на Google – Android. Развитието на мобилното приложение е в начален етап и не е ясно кога софтуерът ще бъде пуснат за ползване, посочват източниците, пожелали да запазят анонимността си, тъй като въпросът е конфиденциален. От своя страна, Facebook отказва да коментира въпроса.

Главният изпълнителен директор на компанията многократно е посочвал, че виртуалната реалност ще влезе в следващата „изчислителна платформа“ за мобилни устройства.

Еуфорията около виртуалната реалност намаля значително през последните три десетилетия, но фактът, че Facebook придоби за 2 млрд. долара Oculus VR разпали отново интереса и инвестициите в сектора.

През март Марк Зукърбърг заяви, че Facebook ще включи „сферичното“ видео в своя поток от новини, посочвайки, че потребителите ще могат „да се движат вътре във видеото и да гледат от различни ъгли“.

Очаква се Oculus да пусне потребителска версия на своите очила Rift през първото тримесечие на следващата година. Зукърбърг се надява, че устройството ще даде нови възможности за „потапяне“ в съдържанието.

Едно мобилно приложение може да предложи по-малко поглъщащо изживяване от очилата. Но то може да помогне за присъствието на Facebook във виртуалната реалност отвъд Oculus и да представи технология, насочена към много по-голяма аудитория.

Deutsche Bank прогнозира, че Oculus ще продаде около 1,5 млн. устройства през следващата година. За сравнение, световните продажби на мобилни телефони ще надхвърлят 2 млрд. през същата година, сочат данни на компанията за проучвания Gartner.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още
Финанси виж още