IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комуникирали ли са атентаторите от Париж чрез Playstation 4?

Все още IP-базираните гласови системи са по-трудни за следене, в сравнение с традиционните мобилни телефони

19:01 | 15.11.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Комуникирали ли са атентаторите от Париж чрез Playstation 4?

Атентаторите от Париж вероятно са използвали за комуникация помежду си в навечерието на  терористичните актове игралната конзола Playstation 4 (PS4) на Sony. Според експерти тя е по-трудно проследима от други електронни средства за комуникация. 

Както пише американското икономическо списание Forbes, белгийският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Ямбон е застъпил именно тази теза. Според него PS4 се използва от терористи на „Ислямска държава“, за да се уговарят помежду си. „Playstation 4 е още по-трудно проследима от WhatsАpp“, е заявил Ямбон.

Игралната конзола на Sony според Forbes е по-добре пригодена от електронните писма или услугите за съобщения на  големите социални медии за относително защитени електронни комуникации, тъй като техните комуникационни средства са с по-опростена структура. 

В случая с PlayStation 4 изглежда вероятно простата гласова комуникация да работи добре. Все още за следователите е по-трудно да следят IP-базирани гласови системи, в сравнение с традиционните мобилни телефони. През 2010 г. ФБР настоя за достъп до всякакъв вид интернет комуникации, включително чат системите на игрите. Федералната комисия по комуникациите не осигури достъп за ФБР, но правителствената агенция създаде свои собствени платформи за записване на комуникациите за преследване на престъпници в организирани чатове, след като възникнаха опасения, че педофили се опитват да привлекат деца чрез Xbox Live. Повечето конзоли днес са оборудвани с инструменти, които позваляват почти всичко, което прави потребителят на своето устройство, да се записва при желание. 

Въпросът е, че терористите могат просто да бъдат в една чат стая на PSN без да се опасяват, че някой може да ги подслушва поради затруднения достъп на властите до тези форми на комуникация. Остава неясно какъв точно достъп е получило в частност американското правителство до места като PSN и Xbox Live за последните няколко години, но какъвто и да е, вероятно е далеч от способността му да проследи по-традиционни форми на комуникация, като например мобилни телефони и компютри.

По последни данни PSN има около 110 милиона потребители, 65 млн. от тях активни, което прави този канал доста голяма платформа за комуникация. Докато правителствените агенции често могат да съставят профили на заподозрени терористи въз основа на тяхната интернет активност или историята на комуникациите им, е много по-трудно да се прави профил на някого въз основа на ползваната конзола, ако тази информация всъщност е достъпна.

Малко потребители ще посещават екстремистки сайтове в уеб браузъра на PSN например или ще се хвалят с бъдещи атаки в обществени чатове за игра. Няма и конкретна колекция от игри, която наистина може да повиши „подозренията" за възможни терористични връзки в една епоха, в която игра  като  Call of Duty е най-продаваното заглавие на годината, при това всяка година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
... чрез Playstation 4!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 8 години
ае и мaлоумно се цензурира вече ... Инвестора има мисия да отучи българите да пишат на кирилица .... sha vi ebaaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 8 години
защото се подвеждаш по *** джурналистически статии :) аз се сещам за 100 чата, плюс още 200 игри в които можеш да си говориш и пишеш с колегите.... комуникационни пътища колкото искаш и няма как да ги проследят всичките... просто е невъзможно, няма такъв ресурс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 8 години
верно ли имам минуси?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
За съжаление политиците ще се възползват от невежеството на охлоса и ще напишат нови глупави закони, подобни на тези, които се приеха след 9/11 в САЩ.Според статията терористите даже не си правят труда да ползват Bitmessage + TOR + прокси + PGP.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis15
преди 8 години
пхахх не не с пощенски гълъби са комуникирали .... айде стига вече с т.ъпотии. Това е военна организирана операция на тайните служби по специално на ЦРУ не на някви шушляци от Филиповци ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Няма значение как са комуникирали. Дори цялата информация за комуникацията на всички граждани да е налична за службите времето за обработката и би отнело векове и подслушването няма да реши никакви проблеми ако се прилага така. Някой интелигентни европейски политици искат да бъде въведен закон, според който ще се подлушват и записват всички служби във всички храмове. Тъй като радикализацията обиновено идва от вносни имами от Саудитска Арабия така службите ще могат за разберат, коя джамия е радикална и просто да опандизят имама и да я затворят. Защо е толкова трудно да се направи нещо елемементарно??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
deant
преди 8 години
най лесното нещо е да се пусне един irc daemon, накойто да се събират и чатят. Верно само могат да пишат без да говорят, но това е достатъчно за проси команди наставления къде кой да гръмнат. на такъв сървър могат да се свържат от всякъде по света! От всяко устройство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още