IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли медийната акция на Зукърбърг да намали натиска върху Facebook?

Шефът на най-голямата социална мрежа се извини за "голяма злоупотреба с доверие", призна за допуснати грешки и представи мерки за защита на потребителите

21:24 | 22.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Вместо това ръководителят на Facebook посочи стъпки, които компанията вече е предприела, като взето през 2014 г. решение да ограничи достъпа на външни приложения до данни на потребителите. (Това решение е било взето прекалено късно, за да спре Cambridge Analytica). Освен това той изложи серия технически промени, които ще ограничат допълнително информацията, която приложенията могат да събират, обеща да уведомява потребителите, когато външни лица злоупотребяват с тяхната информация и заяви, че Фейсбук ще "проверява" приложения, които показват притеснително поведение.

Такава проверка ще бъде гигантско начинание, заяви Дейвид Каръл, изследовател на медиите в нюйоркския колеж по дизайн "Парсънс". Начинание, което вероятно ще открие голям брой приложения, правещи "притеснителни неща".

Но по други фронтове Зукърбърг внимателно си оставяше вратички в иначе поразителни изказвания.
В интервюто за Си Ен Ен например той заяви, че би се "радвал" да даде показания пред Конгреса - но само ако това е "правилното нещо". Освен това Зукърбърг отбеляза, че мнозина други служители на Facebook може да се окажат по-подходящи свидетели в зависимост от това какво иска да научи Конгресът.

В друг момент ръководителят на Facebook сякаш подкрепи закони, ограничаващи дейността на Facebook и други технологични гиганти. Поне ако това са "правилните" правила, като например да се изисква политическите онлайн реклами да разкриват кой е платил за тях. Но веднага след това Зукърбърг избегна да подкрепи закон, който би включил подобни правила във федералното законодателство и вместо това похвали доброволните усилия на Facebook в тази насока.

"Те ще се борят със зъби и нокти да избегнат регулации", казва Тимъти Карън, преподавател по бизнес от университета "Нотр Дам" в Индиана. "След шест месеца ще водим същите разговори и ще става само по-лошо с приближаването на изборите".

Дори планът на Facebook да съобщава на потребителите за изтичане на информация може да хвърли върху потребителите отговорността да се просветят сами. Зукърбърг съобщи, че Facebook ще "създаде инструмент", който ще позволи на потребителите да видят дали техните данни са били засегнати от изтичането на информация към Cambridge Analytica, намеквайки, че компанията няма да уведомява хората автоматично. Facebook възприе същия подход в стил "направи си сам" и в случая с предполагаемата руска намеса в изборите, за разлика от Туитър, който уведоми потребители, които са били изложени на руска пропаганда в неговата социална мрежа.

При една от най-тежките ответни реакции, пред които се е изправял Facebook, политици в САЩ и Великобритания призоваха Зукърбърг да обясни с подробности практиките си за съхраняване на информацията. Главни прокурори в щатите Масачузетс, Ню Йорк и Ню Джърси започнаха разследвания на проблема с Cambridge Analytica. А мнозина потребители се обединиха в движение, призоваващо хората да изтрият изцяло профилите си във Facebook.

Санди Паракилас, работил в отдела за защитата на данните на Facebook от 2011 г. до 2012 г., заяви вчера пред британска парламентарна комисия, че компанията е бдителна за мрежовата си сигурност, но проявява небрежност, когато става дума за защита на данните на потребителите. Той заяви, че е имало случаи да се допуска лични данни, включително имейл адреси и в някои случаи лични съобщения, да напуснат сървърите на Facebook без реален контрол как ще се използват след това.

Пол Ардженти, професор по бизнес в колежа в Дартмут заяви, че макар обясненията на Зукърбърг да звучат убедително, вероятно все пак не са достатъчни. "Въпросът е дали можете наистина да вярвате на Facebook ", заяви той. "Не мисля, че този въпрос е получил отговор"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още