IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг отново прехвърля отговорността на други

Социалната мрежа ще трябва да се промени много повече, отколкото му се иска на нейния мениджър

12:03 | 23.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: George Frey/Bloomberg</em></p>

Снимка: George Frey/Bloomberg

„35 000 служители във Facebook сега следят съдържанието и сигурността на нашите платформи", заяви Зукърбърг. С помощта на изкуствен интелект (AI) 99 процента от пропагандните съобщения от терористите били премахвани от мрежите. „Елиминираме почти 80 процента от съобщенията с реч на омразата в рамките на 24 месеца“, каза той. Facebook преминал през трансформация. "В миналото реагирахме само на злоупотребата с нашите платформи, днес сме много по-активни“, смята Зукърбърг.

Така той даде да се разбере, че вижда решението на проблемите, които идват с новите технологии, преди всичко в още по-добрите технологии. „Ще станем по-добри, ако нашите системи за изкуствен интелект станат по-добри“. Все пак има много дълъг път до там. Броят на фалшивите акаунти във Facebook е нараснал с 27 процента до 116 милиона през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Били необходими обаче и повече държавни правила, смята той. Шефът на Facebook даде четири примера за това: опити за манипулиране на избори, защита на личния живот, преносимостта на личните данни и съдържанието на политическите реклами. Нереалистично било да се очаква социалните мрежи да имат същата отговорност за милиардите съобщения на своите платформи, както конвенционалните медии - за съдържанието си. „Ние сме някъде между традиционните телекомуникационни оператори, от нито един от които не се изисква отговорност за съдържанието, което се пренася по техните мрежи, и ежедневниците“, казва Зукърбърг. Той е обезпокоен, че сега съществуват конуруриращи разпоредби от авторитарните държави.



Мюнхен обаче получи най-важното си послание преди пристигането на Зукърбърг: "Приемаме, че нов набор от правила може да означава, че ще плащаме повече данъци в бъдеще и това - в различни страни“. Това изречение стана известно още преди 35-годишният милиардер да каже и дума на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Самият избор на думи разкрива, че Facebook успява да преобърне международния данъчен свят с главата надолу.

Данъчната отговорност обикновено не е нещо, което можете да приемете. Поне за по-голямата част от гражданите и компаниите. Въпреки това Facebook и други големи технологични компании могат значително да намалят своите данъчни тежести, като умело преместят по-виртуалните си офиси в страни с ниски данъци като Ирландия.

Ето защо ОИСР работи по международно споразумение, за да направи интернет гигантите на цифровия свят добри данъкоплатци. В края на изявата си шефът на Facebook искаше да поясни, че не му липсва добра воля: „Искаме да правим добро“.

Мотивацията му, че политическите процеси са твърде бавни за бързия цифров бизнес, изглежда не работят. Поне ако ЕК наистина зададе конкретни изисквания за  изтриването на вредно съдържание - и спре все по-тясното обвързване на Facebook, Instagram и WhatsApp.

В края на европейското си турне Зукърбърг осъзна, че неговата мрежа трябва да се промени повече, отколкото той се надява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Зукърбърг отново прехвърля отговорността на други Тъй, тъй, те и шефовете на бой-скаутите в САЩ закриват движението, да не фалират, тъй се прави. Ако имаш 12 000 иска за педофилия - само така!Ни луци яли, ни луци мирисали.При положение, че чета чавдарче и пионерите са бой-скаутите,какво ще прави комсомола - другарите масони.А после комунистите - баш масоните?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още