IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори подкрепят Илон Мъск със 7,1 млрд. долара за придобиването на Twitter

Сред основните поддръжници на милиардера са Лари Елисън, саудитският принц Ал-Уалид бин Талал и Sequoia Capital

19:00 | 05.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Най-богатият човек на планетата Илон Мъск си е осигурил около 7,1 млрд. долара, включително от милиардера Лари Елисън, от саудитски принц и от фирмата за рисков капитал Sequoia Capital, за да финансира придобиването на социалната платформа Twitter Inc. за 44 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. набира средства, за да осъществи едно от най-големите придобивания в историята на технологичните компании. Първоначално Мъск заяви, че планира да финансира сделката отчасти чрез заем в размер на 12,5 млрд. долара срещу акциите си в Tesla, автомобилната компания с най-голяма пазарна реализация в света. 

Новото финансиране ще му позволи да намали наполовина размера на този кредит до 6,25 млрд. долара, което ще понижи риска относно сделката както за Мъск, така и за неговите кредитори. Освен това външното вливане на капитал ще редуцира парите, които Мъск ще трябва да осигури лично за сделката.

По-рано CNBC съобщи, че се очаква Мъск да заеме временно поста на главен изпълнителен директор на Twitter за "няколко месеца", след като трансакцията бъде осъществена.

Саудитският принц Ал-Уалид бин Талал, председател на директорския борд в Kingdom Holding Company, стои зад най-голяма част от осигурената сума, ангажирайки се да получи близо 35 млн. акции на Twitter на стойност 1,9 млрд. долара след придобиването ѝ от Мъск.

Елисън, съосновател на Oracle Corp., който притежава и голям дял в Tesla и място в нейния борд, участва с 1 млрд. долара.

В списъка с нови инвеститори попадат най-голямата борса за криптовалути в света Binance Holdings Ltd, Brookfield Asset Management, Fidelity Management & Research и Qatar Holding.

Чанпън Джао, главен изпълнителен директор на Binance, която ще подкрепи Мъск с 500 млн. долара, написа в Twitter, че това е „малък принос към каузата“.

Тъй като картината около финансирането все повече се прояснява, пазарът изглежда се приближава до идеята, че сделката ще приключи. Разликата между цената на акциите на Twitter и договорените 54,20 долара на акция, намалява до най-ниското си ниво от 26 април. Акциите на Twitter поскъпват с 2,9% в първия част от търговията на борсата в Ню Йорк до 50,49 долара. Сделката трябва да приключи по-късно тази година като и двете страни се съгласиха да платят такса от 1 млрд. долара, ако тя се разпадне.

Редица инвеститори в Tesla се ангажираха да подкрепят придобиването на Twitter, включително Елисън, който притежава 1,45% от акциите на електромобилния производител, както и Fidelity Management & Research Co., която държи 1% от компанията.

С повече от 90 милиона последователи в Twitter, Мъск е един от най-известните и активни потребители на платформата. Той е известен с със своите загадъчни туитове, които обхващат множество теми - от криптовалути до космически пътувания или самия Twitter.

По думите на милиардера основната му мотивация при закупуването на Twitter е да го превърне в бастион за свободата на словото, което според него е „от съществено значение за функциониращата демокрация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още