IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще позволи ли Meta отново антивакс постове?

Компанията е помолила своя Надзорен съвет за консултация как да процедира в бъдеще

13:56 | 28.07.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тези дни се налага да се върнем към тема, която считахме за приключена, но която Meta очевидно реши да отвори отново: какво трябва да направи компанията относно дезинформацията, свързана с COVID-19?

От най-ранните дни на пандемията Meta се стреми да премахне фалшиви твърдения за болестта от Facebook и Instagram. И точно толкова дълго компанията е изправена пред критики, че не се е справила добре с тази задача. Преди около година, попитан за ролята на „платформи като Facebook“ в разпространението на дезинформация за болестта, президентът на САЩ Джо Байдън каза, че „те убиват хора“ – въпреки че ревизира изявлението си ден по-късно, припомня The Verge. 

Пандемията не е близо до своя край – приблизително 439 души са починали от COVID през изминалия ден в САЩ, което е с 34% повече спрямо последните две седмици. А силно заразните подварианти на омикрон продължават да се разпространяват из Щатите, пораждайки опасения за ръст на случаите на продължителен COVID – състояние, което според експертите вече е „масово инвалидизиращо събитие“. Приблизително 1 от 13 възрастни американци съобщава по-рано този месец, че има продължителни симптоми на COVID, става ясно от данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Въпреки това сега Meta обмисля дали да облекчи някои от ограниченията, които е наложила върху дезинформацията, свързана с COVID, включително дали да продължи да премахва публикации за неверни твърдения за ваксини, маски, социално дистанциране и свързани теми. Meta е поискала от Надзорния съвет - независима група, финансирана от Meta, за да ѝ помага да взема трудни решения, свързани с речта - консултация как да процедира.

„В много страни, където нивата на ваксиниране са относително високи, животът все повече се връща към нормалното. Но това не е така навсякъде и ходът на пандемията ще продължи да варира значително по света - особено в страни с ниски нива на ваксиниране и по-слабо развити здравни системи. Важно е всяка политика, прилагана от Мeta, да е подходяща за пълния набор от обстоятелства, в които се намират страните“, поснява Ник Клег, президент на компанията.

Въпреки цялата критика, която Meta получи за налагането на дезинформация за здравето, по някои мерки стъпките, които предприе, очевидно имаха положителен ефект върху платформата. Компанията изчислява, че е премахнала повече от 25 милиона публикации съгласно по-строгите си политики, които сега изискват премахването на 80 отделни неверни твърдения за болестта и нейните ваксини. Но тъй като дебатът за произхода на вируса се засили, Meta започна отново да позволява на хората да спекулират.

Какво може да очакваме?

Една от възможностите е екипите по политиката на Meta да искат да облекчат ограниченията върху изказванията, свързани с политиката си за COVID, но да имат прикритието, което би им дало решението на Надзорния съвет. Те имат основание да смятат, че съветът може да стигне до това заключение: в него членуват защитници на свободата на словото и обикновено, когато са се произнасяли срещу Meta, това е било в името на възстановяването на публикации, които според съвета са били неправомерно премахнати.

Въпреки това компанията вероятно ще бъде атакувана от лявоориентирани политици и журналисти, както и от определен брой потребители, ако бордът ѝ даде разрешение да смекчи политиките си и компанията го направи. Клег пояснява, че ако това се случи, Facebook и Instagram ще използват други мерки, за да намалят разпространението на дезинформация - например ще добавят проверки на фактите или ще намалят разпространението на фалшиви публикации във фийдовете. Но самото съществуване на антиваксърско съдържание в Meta ще доведе до нови критики - и вероятно до нови щети.

Друга възможност е бордът да не се хване на въдицата. Членовете биха могли да твърдят, че премахването на здравната дезинформация, макар и драстична стъпка, продължава да бъде необходима - поне засега. Бордът остава сравнително нов и в повечето случаи непознат на широката общественост и затова може да не се стреми да отстоява толкова плътно правото на хората да разпространяват лъжи за ваксините.

Каквото и да реши бордът, казва Клег, Meta ще e предпазливa с всякакви промени. В същото време, казва той, компанията иска да бъде разумна в начина, по който изтрива потребителските постове.

„Мисля, че трябва да прилагаме санкцията за премахване много внимателно", каза той. „Трябва да поставим летвата много високо. Не искаме компаниите от частния сектор да премахват неща освен ако те наистина не са доказано свързани с непосредствена реална вреда“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Това е покана към лобистите - "платете си и ще цензурираме говорещите против вашите ваксини". Колкото до Ковид-19, бая пари гушнаха покрай тоя грип, ама народа започна да се усеща. Сега ще трябва да измислят нещо друго, "много страшно" срещу което да имат готова ваксина, при това скъпа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Това хабилитирато парче, не взема кеш казваш! Пише си от любоФ към народа! ;-) Те и фъксин компаниите ряботят безвъзмезно и не правят милиарди кеш $. ;-) И не плащат солидни комисионни и нямат конфликт на интереси, като онази леля Лайер, чийто мъж не продава фъксини! Абе всичко е чисто, прозрачно и логично! И НАЙ-вече ДЕМОкратично в името на народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
кранто , ебби си мамататролска !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
scott
преди 1 година
предпочитам да пукнем от ковид, а не от мерките срещу него!ТРИ ГОДИНИ ЛЪЖИ, ИЗНУДВАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВА ЗА ПАРИ И ТЕРОР НАД ХОРАТА ВЪВ ВИД НА ЗАТВОР И ДОКАРВАНЕ ДО ПРОСЕШЩКА ТОЯГА!Мож да нема инфо за "вакцините" ама що хора измреха от глад и затворени, че и самотни, че и сацялнодистанцирани, че и самоубити, че и самозапалени.Само това стига ковидиндияанците да спрът да ни дуднят. Че ей го на - война е - може изведнъж да се окажат от лошите. или военние да гепят парите отбюджета кат по-важни. И край на металъжите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
neon7
преди 1 година
Заради такива тролоVе като тоя колко хора пострадаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
Тук и аз съм на страната на цико-тролла, за съжаление той трудно се изразява като трябва да цирита факти! Да имаше мого дезинформация по соц. мрежите за ваксините, но то реално нямаше никаква информация освен в самото начало... когато открито говореха че няма още направена ваксина за корона вируси която да ти дава продължителен имунитет (досатъчне зада се изкорени вируса)... нито за хора, нито за животни! Тоест и да направиме няква, няма да ни реши проблема, както не е решил проблема с грипа, ами ще се наложи да се адаптираме към вируса, а той към нас.... и то точно така и стана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Кьорав и тук ли си "специалист" бе, тpoлищак копейкозависим? :))) с някакво образованийце, взето с носене на кокошки и баници и с малко преписване, ама се пъне да каже нещо и то. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Когато 24 годишна американка написа във Фейсбук "20 годишната ми сестра получи ваксина в понделник и в петък умря и днес я погребваме", това според Фейсбук беше дезинформация и изтрито! Когато няколко хиляди човека си бяха направили група, в която споделяха проблемите си от страничните ефекти, получени след "ваксиниране", и търсеха отчаяно решения или поне облекчение, Фейсбук прие това за "дезинформация" и изтри групата! Така че по-добре си затваряй устата като не знаеш какво говориш, програмирано зомби на ваксипропагандата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Един Българин
преди 1 година
Браточка, не се изказвай неподготвен. Повечето лекари с многото сериозни дипломи отричат нуждата от заключвания и лекуват доста успешно при това с обикновени лекарства за по 20лв (напр. проф Ботев, по който се лекувах със семейството си). Много от тези лекари не препоръчват експерименти с неутвърдени течности именно заради съмнителната им полза (повечето ми приятели с 2 дози се мъчиха по седмица, а аз и жената 1 ден пред комп-а усещах нещо) и най-вече заради противопоказанията. Ще кажеш че трябват пълни изследвания за да няма автоимунни и други заболявания преди боцкане и може и да си прав, но за отслабения имунитет месеци след боцкането (братчедка ми и с три дози) нямаш аргументи. Сигурно имаш акции в Пфайзер, но аз бих ги продал бързо бързо :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Един Българин
преди 1 година
Идеята на всякакъв вид медии - социални, печатни, масови е да замести религията в насочването на човешкото мислене в "подходящото" русло. И ако религията е имала и възпитателна и превантивна роля (противообществена), то социалните мрежи до голяма степен нямат положителни характеристики. В най-добрият случай ти губят времето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още