IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta проучва възможност за емитиране на дълг на облигационните пазари

Компанията се е обърнала към Morgan Stanley, JPMorgan, Bank of America и Barclays, които да организират серия от срещи с инвеститорите

17:02 | 03.08.22 г.
<p>
	Ръководителят на Meta Марк Зукърбърг.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Ръководителят на Meta Марк Зукърбърг. Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията майка на социалната платформа Facebook Meta Platforms Inc. се е обърнала към редица банки с молба да организират срещи с инвеститори за потенциална продажба на облигации – първата такава за компанията, съобщава Bloomberg.

Една от най-големите компании в света по пазарна капитализация е поискала от Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. и Barclays Plc. да организират серия от разговори с инвеститори в активи с фиксирана доходност в сряда, споделя източник, запознат с темата. Това може да доведе до предлагане на обезпечен първостепенен дълг от страна на Meta, добавя източникът.

За разлика от много от своите конкуренти с голяма пазарна капитализация, които са натоварени с големи заеми при ниски лихви въпреки силните си приходи, Meta не присъства на пазара на облигации. Тя е само една от общо 18-те компании в S&P 500 без непогасени краткосрочни или дългосрочни дългове, с изключение на задълженията по лизинг, към последното тримесечие, според Bloomberg.

мета мета

„Meta може да изгради нова капиталова структура, която включва нейните първи по рода си облигации, емитиране на над 10 млрд. долара дълг за потенциално облагодетелстване на притежателите както на капитал, така и на дълг след слабите резултати от първото полугодие и над 50-процентния спад в стойността на собствения капитал“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence (BI) Робърт Шифман. „Увеличените капиталови разходи, фокусирани върху метавселената, заедно с увеличаващото се обратно изкупуване на акции, биха могли да бъдат подкрепени на теория с десетки милиарди долара евтин дълг като договори, осигуряващи свободен паричен поток през 2022 г.“, добавя Шифман.

Понастоящем Meta разполага с капацитет да издаде дълг до 50 млрд. долара, според BI. Компанията разполага с приблизително 40,5 млрд. долара в парични средства и парични еквиваленти към 30 юни. Акциите на компанията поевтиняха с 52% от началото на годината на фона на засилената конкуренция от страна на TikTok, тревогата около икономиката и опасенията на инвеститорите относно фокусирането на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг върху метавселената.

S&P Global Ratings оценява кредитния рейтинг на Meta като инвестиционен клас АА, докато Moody’s Investors Service даде на технологичния гигант оценка A1, едно ниво по-ниско от това на S&P.

„Рейтингът A1 на емитента се основава на силния кредитен профил на Meta, който отразява водещата глобална позиция на нейните платформени марки в социалните мрежи, подкрепен от обширната потребителска база“, изтъкват от Moody's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още