IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възрастта на първо влизане в интернет е паднала до 3-годишни деца

Центърът за безопасен интернет е пред окончателно затваряне, сподели Антоанета Василева

20:00 | 29.12.22 г.

Децата все повече време са онлайн и непрекъснато се сблъскват със сериозни ситуации. Само за тази година Центърът за безопасен интернет има над 320 активни консултации, а на горещата линия са подадени над 18 хиляди сигнала. Това каза Антоанета Василева от центъра в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Василева разказа, че Центърът за безопасен интернет е пред окончателно затваряне. „След девет месеца усилия на всякакви нива – правителство, министри, институции, бизнес, вече сме в точката, в която никой не ни подкрепя. В момента имаме нужда от финансиране, което да ни даде още малко време – между 6 и 9 месеца, така че да можем да възстановим линията на финансиране през Европейската комисия“, обясни събеседникът.

Центърът за безопасен интернет поддържа две ключови услуги, които в България никой друг не предлага - горещата линия за докладване на онлайн престъпления срещу деца е единствената, на която деца, родители, учители могат да докладват за престъпления срещу деца, извършени онлайн - наличие на вредно съдържание, сексуална експлоатация, насилие срещу деца, което е заснето. А консултативната линия е другата услуга, чрез която много родители, учители и деца са търсили подкрепа през годините.

По думите на Василева центърът е доверителен партньор на големите социални платформи. „При докладван случай в рамките само на няколко часа можем да свалим съдържание, да затворим група, да затворим профил, който тормози. Това е нещо, което на ниво държава го няма и тя не може да го направи”, посочи гостът в предоването.

„Най-стресиращо е, че възрастта на първо влизане в интернет ужасно много падна и вече 3-4 годишни деца са в интернет с устройства. За най-малките най-големият риск е да попаднат на вредно съдържание – клипчета с порнография, с насилие над животни, над деца, над други хора....Интернет и социалните мрежи са вече като каталог за трафикантите на хора и за педофилите. А те търсят най-уязвимите и това са децата, защото те най-лесно могат да бъдат подведени“, сподели събеседникът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още