IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката между TikTok и щата Монтана продължава с пълна сила

Главният прокурор поиска съдия да потвърди забраната за ползване на приложението

12:08 | 22.08.23 г.
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Главният прокурор на щата Монтана е поискал от американски съдия да потвърди първата по рода си щатска забрана за използването на приложението за кратки видеа TikTok, преди то да влезе в сила на 1 януари, предава Ройтерс.

TikTok, която е собственост на китайската ByteDance, през май заведе дело с цел да блокира първата по рода си щатска забрана на няколко основания, като се аргументира, че то нарушава Първата поправка за правото на свободно изразяване. Отделно дело е заведено и от потребители на TikTok в Монтана.

Главният прокурор Остин Кнудсен, който е републиканец, каза, че законодателният орган и губернаторът на щата са „постъпили правилно, като са забранили на TikTok да работи в Монтана, докато е под контрола на чуждестранен противник“.

В съдебните документи Кнудсен твърди, че Монтана може да забрани вредни продукти, заявявайки, че това не нарушава свободата на словото.

Изслушване по искане на TikTok относно предварителната забрана е насрочено за 12 октомври.

TikTok, която се ползва от над 150 млн. американци, е изправена пред все по-големи призиви от американските власти за национална забрана заради опасения от потенциално влияние на китайското правителство.

Социалната мрежа, която не е отговорила веднага на запитването за коментар, по-рано е казвала, че „не споделя и няма да споделя данни на американски потребители с китайското правителство и е предприела значителни мерки за защита на неприкосновеността и сигурността на потребителите на TikTok“.

Монтана може да наложи глоби по 10 хил. долара за всяко от нарушенията на TikTok. Законът не предвижда наказания за отделните потребители на TikTok.

Услугата твърди, че 380 хил. души в Монтана използват видео услугата, или над една трета от всички 1,1 млн. души в щата.

През 2020 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп поиска да се забранят новите сваляния на TikTok, както и на друго китайско приложение – WeChat, което е звено на Tencent, но серия от съдебни решения блокираха забраната да влезе в действие. Част от конгресмените искат да укрепят правните инструменти на администрацията на Байдън за блокиране на TikTok, но тези усилия са в застой.

„Очевидната позиция на TikTok е, че не може да бъде регулирана – от никого“, пише Кнудсен.

Американският съюз за граждански свободи този месец нарече забраната на TikTok неконституционна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още