IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Wikipedia: X е завладяна от тролове и лунатици

Битката между Джими Уелс и Илон Мъск се засилва

11:44 | 15.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основателят на Wikipedia Джими Уелс отправи критики към социалната медия X (в миналото известна като Twitter) след придобиването ѝ от предприемача Илон Мъск, посочвайки, че социалната мрежа губи потребители и е „завладяна от тролове и лунатици“, пише CNBC.

Коментарите са продължение на словесната война между двамата високопоставени технологични лидери, която датира от миналата година.

В отговор на въпрос какво означава придобиването на Twitter от Мъск за 44 млрд. долара за социалните мрежи като цяло, Уелс коментира: „Това е огромен проблем“.

„Мисля, че много хора бягат от Twitter, много мислещи и сериозни хора бягат от Twitter”, коментира Уелс пред CNBC на технологичната конференция Web Summit в Лисабон. “Twitter беше, а сега предполагам, че X в известен смисъл е, общественият площад на света. И ако той е завладян от тролове и лунатици, това не е добре за никого от нас“.

X не е отговорила на запитванията за коментар. Проучвания на компанията за пазарни анализи Similarweb показват, че метриките за ангажираност при X са спаднали в сравнение с миналата година.

Уелс направи коментара, след като Мъск предложи на Wikipedia 1 млрд. долара, ако промени името си на „Dickipedia”.       

Спорът между двамата датира от миналата година, когато Мъск заяви, че Wikipedia е пристрастна към лявото. Това беше в отговор на случай, в който редакторите на Wikipedia обсъждаха дали да премахнат записа на платформата от Twitter Files. Това са набор от файлове, които според Мъск подкрепят твърденията, че предишното ръководство на компанията се е справяло с модерирането на съдържание по начин, който е бил пристрастен срещу консерваторите.

Wikipedia в крайна сметка не изтри нищо. Платформата разчита на общност от доброволци, за да поддържа съдържанието си актуално.

„Искам да кажа, че той води словесна война с мен, а аз просто го игнорирам. Така че всъщност не отговорих на това“, коментира Уелс, визирайки предложението на Мъск за промяна на името срещу 1 млрд. долара.

„Това, което той нарича цензура, ние наричаме обмислена редакционна преценка, което е нещо много различно. Така че, знаете, Илон си е Илон“.

По-рано тази година Уелс пусна своя отговор на X, наречен Trust Café. Уелс го описва като „пилотен проект“ с цел създаването на „общност от надеждни хора“.

Уелс каза, че се опитва да изгради платформа, която има „съдържание, базирано на неговата надеждност, а не на масово харесване“. Тя не се поддържа от реклами, а по-скоро се основава на доброволно членство.

„Това трябва да е наистина качествено изживяване, нещо, което те смятат, че подобрява живота им“, казва Уелс във връзка с това как планира да накара хората да плащат за услугата.

Trust Café позволява на хората да публикуват статуси в стил X, а други да коментират. Могат да се търсят публикации по теми като технологии или новини от света. „Не знам дали имам отговорите, но се опитвам“, коментира Уелс по отношение на Trust Cafe.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
lava
преди 5 месеца
"Това, което той нарича цензура, ние наричаме обмислена редакционна преценка."Какъв красив евфемизъм за ... цензура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още