IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск ще интегрира xAI в социалната мрежа X

Изкуственият интелект ще ползва данни от X в реално време

09:04 | 06.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стартъпът на Илон Мъск за изкуствен интелект xAI ще бъде интегриран в социалната мрежа X, но ще бъде достъпен и под формата на отделно приложение, обяви милиардерът в публикация, цитирана от Ройтерс. 

Освен това Мъск заяви, че xAI е пуснала първия си модел с изкуствен интелект - бот, наречен Grok - след като го направи достъпен за всички Premium+ абонати на X в петък.

Стартъпът има за цел да създаде инструменти с изкуствен интелект, които помагат на човечеството в търсене на разбиране и знания, а Grok е проектиран така, че да отговаря на въпроси малко остроумно.

Мъск, който критикува усилията на технологичните гиганти в сферата на AI като насочени към цензурата, през юли създаде xAI. Тогава той определи услугата ѝ като "търсещ максималната истина изкуствен интелект", който се опитва да разбере природата на Вселената, конкурирайки се с Bard на Google и Bing AI на Microsoft.

"Grok има достъп в реално време до информация през платформата X, което е огромно предимство пред другите модели", коментира Мъск.

X, социалната мрежа, преди известна като Twitter, е отделна от xAI, но двете работят в тясно сътрудничество една с друга. Освен това xAI работи и с производителя на електромобили Tesla, управляван от Мъск, както и с други компании.

Миналата седмица Мъск каза на британския премиер Риши Сунак, че смята, че AI е "най-разрушителната сила в историята". Технологията ще може "да прави всичко" и ще направи заетостта, каквато я познаваме, нещо от миналото, спекулира Мъск по време на първата AI Safety Summit, проведена в Блечли Парк, Англия.

През 2015 г. Мъск съоснова OpenAI - компанията зад ChatGPT, който предизвика еуфория, свързана с генеративния изкуствен интелект, по целия свят. Той се оттегли от борда ѝ през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още