IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антонио Гутериш: Технологичните компании трябва да спрат да печелят от токсично съдържание

Платформите трябва да поемат отговорност, коментира той

23:43 | 16.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Ръководителят на Организацията на обединените нации (ООН) призова технологичните компании да спрат да печелят от разпространението на токсично съдържание, след като обявини платформите на социалните мрежи в съучастие в подхранването на антисемитизъм, расизъм и антимюсюлмански фанатизъм, предава Ройтерс.

„Технологичните компании трябва да поемат своите отговорности и да спрат да печелят от засилването на всякакъв вид токсично съдържание“, коментира генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на Мюнхенската конференция по сигурността.

„Свидетели сме на непоносима експлозия от антисемитизъм и други форми на религиозна и расова омраза“, коментира Гутериш, който многократно е изразявал загриженост относно силата на социалните мрежи и е призовавал за регулиране с цел подобряване на прозрачността.

„Разделените общества са слаби общества, в които екстремистките наративи могат да се наложат и напрежението бързо ескалира в насилие, подкопавайки демократичните ценности“, коментира той.

Социалните мрежи заявиха, че са предприели редица стъпки за премахване на вредното съдържание от своите платформи, особено след избухването на конфликта между Израел и „Хамас“ на 7 октомври миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 2 месеца
Саму лъгъбътъ и гейтащини и уокнати работи вече, нъли убештавате чесна дума и тн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още