IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът гласува в полза на правилата за забрана на TikTok в САЩ

Остава финалното решение на президента Джо Байдън

10:03 | 24.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Сенатът на САЩ гласува с голяма разлика късно във вторник в полза на законодателството, което ще забрани TikTok в Съединените щати, ако технологичната компания ByteDance на продаде американските си активи, свързани с популярното приложение за кратки видеа, през следващите 9 месеца до една година, предава Ройтерс.

Воден от широко разпространените притеснения сред американските власти, че Китай може да получи достъп до данните на американците или да ги наблюдава през приложението, законопроектът беше приет от Камарата на представителите на САЩ, а президентът Джо Байдън твърди, че в сряда ще го подпише като закон.

„В продължение на години ние позволявахме на Китайската комунистическа партия да контролира едно от най-популярните приложения в Америка, което беше опасно късогледство“, коментира сенатор Марко Рубио, републиканец от Комисията по разузнаването. „Нов закон ще изисква неговият китайски собственик да продаде приложението. Това е добър ход за Америка“, посочи той.

Четиригодишната битка за TikTok – услуга, използвана от 170 млн. души в Съединените щати, е само един от фронтовете във войната за интернет и технологии, водена между Пекин и Вашингтон. Миналата седмица Apple каза, че Пекин ѝ е наредил да премахне WhatsApp и Threads на Meta Platforms от магазина ѝ за приложения в Китай поради опасения за китайската национална сигурност.

TikTok е готов да оспори законопроекта на основание Първата поправка и се очаква потребителите на услугата отново да предприемат правни действия. През ноември американски съдия в Монтана блокира държавна забрана на TikTok, позовавайки се на свободата на словото.

Американският съюз за граждански свободи заяви, че забраната или изискването за продажбата на TikTok ще „създадат тревожен глобален прецедент за прекомерен държавен контрол върху социалните мрежи... Ако Съединените щати сега забранят платформа, притежавана от чуждестранен играч, това ще доведе до копиране на действията от други държави“.

TikTok, който твърди, че не е споделял и няма да споделя потребителски данни от САЩ с китайското правителство, не коментира въпроса веднага, но е казал на служителите си, че бързо ще се обърне към съда, за да се опита да блокира законодателството.

„Това е началото, а не краят на този дълъг процес“, посочва TikTok в имейл до служителите си, разгледан от Ройтерс.

Сенатът гласува в съотношение 79 към 18 гласа в подкрепа на законопроекта, който беше свързан с мярката за предоставяне на 95 млрд. долара, предимно военна помощ за Украйна, Израел и Тайван. Идеята за продажбата на TikTok бързо спечели одобрение.

През 2020 г. тогавашният президент Доналд Тръмп беше блокиран от съда в опита си да блокира TikTok и китайската WeChat, която е звено на Tencent, в Съединените щати.

Въпреки това новото законодателство вероятно ще даде на администрацията на Байдън по-голяма правна основа да забрани TikTok, ако ByteDance не се раздели с местните си активи, твърдят експерти.

Ако ByteDance не направи това, магазините за приложения, управлявани от Apple, Google и други, няма да могат законно да предлагат TikTok или да хостват услуги за контролирани от ByteDance приложения, както и уебсайта на TikTok.

Новите правила ще дадат на Белия дом нови инструменти за забрана или принудителна продажба на други притежавани от чуждестранни играчи приложения, които определя като заплаха за националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още