IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гласът на гръцките държавни медии съвсем не е замлъкнал

Телевизионните канали излъчват своята продукция чрез мрежата на Европейския съюз за радио и телевизия

18:25 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хиляди се събраха в подкрепа на журналистите от ERT.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Хиляди се събраха в подкрепа на журналистите от ERT. Снимка: Ройтерс

Гласът на държавната Гръцка радио и телевизия (ERT) съвсем не е замлъкнал – журналистите все още работят и излъчват своите предавания благодарение на мрежата на Европейския съюз за радио и телевизия EBU.  

Правителството взе изненадващото решение да затвори обществената медия вчера, а днес вече всички имейли на служителите са блокирани. Затова и комуникацията между журналистите и EBU се осъществява чрез Facebook и други социални медии, съобщават от EBU. В подкрепа на работещите пред сградата на телевизията са се събрали множество хора.

В отворено писмо, изпратено до гръцкото правителство още снощи, президентът на EBU Жан Пол Филипо поиска от премиера Антонис Самарас „да вложи всички свои усилия“ за преразглеждане на решението. От съюза припомнят, че обществената медия на Гърция е негов член от 1950 година.

„Наличието на обществени медии и тяхната независимост от правителството е в основата на демократичното общество, затова и всякакви промени в медийната среда трябва да стават след открити дебати в парламента, а не чрез споразумение между двама министри“, заявяват от EBU.

От съюза посочиха и кратка финансова справка за дейността на ERT. Според техните данни субсидията за медията, която включва три телевизионни канала и едно радио, са в размер на 328 млн. евро за 2011 година. Това е с 15% под средствата, отпуснати през 2008 година. През 2012 година трите телевизионни канала (NET, ET1 и ET3) държат почти 15% от медийния пазар в страната.

През миналата година компанията записва впечатляващ ръст на пазарния си дял – в рамките на 12% спрямо 2011 година, сочат данните.

Българските обществени медии БНТ и БНР също излязоха със съвместна декларация за закриването на държавната Гръцка радио и телевизия.

„Считаме, че обществените медии играят съществена роля в поддържането на това право, като упражняват обществената си функция и са гарант за предоставяне на обективни новини и висококачествено съдържание, удовлетворяващи нуждите на широката аудитория“, се казва в съобщението.

Двете обществени медии заявяват още, че се присъединяват към позицията на EBU по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още