IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за реклама в САЩ продължават да растат

Причината за сериозния ръст е Олимпиадата, както и по-ранните политически реклами

13:41 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Разходите за реклама в САЩ продължават да растат

Разходите за реклама в американските медии са нараснали през първото тримесечие на годината с 5,7% спрямо година по-рано, показват данни на нов доклад на Kantar Media. Маркетолозите са похарчили почти 34,9 милиарда долара, смятат анализаторите на Kantar Media, цитирани от специализирания блог AdAge.

През първото тримесечие на миналата година разходите за реклама са спаднали с 0,1%, но  2014 г. има предимството от провеждането на Зимните олимпийски игри в Сочи, както и по-високите разходи за плейофите за Националната футболна лига и Super Bowl. Политическите разходи в навечерието на изборите през ноември също започват по-рано от обикновено и оказват подкрепа на данните.

„Зимните олимпийски игри предоставиха очакваната си подкрепа за първото тримесечие", казва Джон Суолън, главен директор по изследванията в Kantar Media за Северна Америка.

Ръстът без участието на Олимпиадата би бил под 4%, казва той.

„Но естеството на събитието е, че тези пари са тясно разпределени и от тях не могат да се възползват всички сектори на пазара", допълва Суолън.

Телевизиите са били най-големият победител. Разходите за реклама в телевизионната мрежа скачат с 14,5% за първото тримесечие спрямо същия период на предходната година, като половината от ръста се дължи само на олимпийските игри. Маркетолозите са изразходвали със 7% повече пари за телевизионни реклами, където политическият пиар също изигра своята силна роля. Разходите за реклами в кабелни телевизии нарастват с 6,2% през първото тримесечие, а тези за испаноговорещите телевизии отчитат солидното 18%-но увеличение.

Печатните медии не отчитат същия ръст, а списанията отчитат спад от 2%, след като най-големите рекламодатели в печални издания Procter & Gamble и L'Oreal направиха сериозни намаления в разходите си за реклама.

Дисплейната интернет реклама се връща към значителния си ръст, като нараства с 13% заради по-високите бюджети на компании от сектора на финансите, търговията на дребно и застрахователите.

Procter & Gamble, най-големият рекламодател, намалява разходите си с 2,6% спрямо същото тримесечие година по-рано, но е похарчил 773,80 милиона долара за реклама през първото тримесечие, се казва в анализа на Kantar Media. GM увеличава разходите си най-много, с цели 55,8%, за да рекламира своите превозни средства като противовес на многобройните сервизни акции. Автомобилният производител е похарчил 593,4 млн. долара през първото тримесечие, което е достатъчно, за да се премести от петото до второто място в класацията за най-големите рекламодатели.

Verizon е похарчил 370,8 млн. долара - с 24,8% повече, отколкото преди година. AT&T увеличава рекламните си разходи с 4,9%, докато при Comcast ръстът е в размер на 5,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още