IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pearson търси купувач на Financial Times за 1 млрд. паунда

Британското издателство е получило запитвания от няколко отделни инвеститора, посочват анонимни източници

20:52 | 20.07.15 г.
Pearson търси купувач на Financial Times за 1 млрд. паунда

Pearson Plc проучва възможността да продаде авторитетното издание Financial Times, след като е получила интерес от страна на потенциални купувачи, посочват пред Bloomberg запознати с въпроса хора.

Базираната в Лондон Pearson все още проучва кои биха били евентуалните участници в търга за изданието, изтъкват хората, които предпочитат да останат анонимни поради поверителността на преговорите. По думите им сделката може да достигне 1 млрд. паунда (1,6 млрд. долара).

Въпреки че за момента няма официална информация FT може да привлече интерес от страна на медийни компании като Axel Springer SE, както и на инвеститори в Европа, Близкия изток и Азия, смятат източниците.

Pearson традиционно не оповестява подробности за финансовите резултати на FT. Вестникът, известен със своя специфичен цвят сьомга, е част от образователното звено на компанията, което отчете приходи в размер на 1,15 млрд. паунда през 2014 г.

"Това (FT – бел. ред.) е класически актив трофей", казва Алекс ДеГрот, анализатор в Peel Hunt. Въпреки че за момента няма информация относно цената, която Pearson ще иска, според експерта тя ще е "извънредно висока".

"Ако Pearson получи 1 млрд. паунда, аз ще си изям шапката", коментира лаконично той.

През миналата година тиражът на FT достигна 720 хил., като дигиталните абонаменти бяха 70 на сто от общия брой. В търсене на повече онлайн читатели през февруари тази година вестникът променени своята система на плащане, отдалечавайки се от досегашния модел, който позволяваше на клиентите да четат по няколко статии всеки месец, преди да бъдат задължени да плащат.

Акциите на Pearson на борсата в Лондон поевтиняха с 1,6 на сто към края на сесията, въпреки че бяха нагоре с над 5 на сто до средата на търговията. Капитализацията на дружеството надхвърля 10,3 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още