IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pearson продава дела си в Economist за 469 млн. паунда

Купувачът е съществуващ акционер - италианското дружество Exor, което става мажоритарен собственик

11:26 | 12.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Pearson продава дела си в Economist за 469 млн. паунда

Британската издателска компания Pearson ще продаде своя 50%-ен дял в Economist Group, издателят на списание Economist, за около 469 млн. паунда (730,6 млн. долара) на съществуващи инвеститори, предава Ройтерс.

В свое изявление компанията, която се споразумя през миналия месец да продаде FT и свързаните с него заглавия на японския бизнес издател Nikkei за 844 млн. лири, заяви, че ще продаде 27,8% от обикновените акции в Economist Group и своите привилегировани акции с право на глас от клас Б на Exor SpA, инвестиционното дружество на италианското семейство Аниели, за 287 млн. паунда. Остатъкът от обикновените акции в дружеството ще бъдат изкупени обратно от Economist Group за 182 милиона паунда. 

Съветниците по трансакцията са били Ondra Partners, Citigroup Inc. и Evercore Partners Inc. Сделката трябва да бъде одобрена от регулационни органи, от 75% от акционерите на The Economist, както и от независими доверители. Очаква се тя да бъде приключена през последното тримесечие на 2015 година.

Стъпката следва неотдавнашната продажба на FT Group, която включва вестника Financial Times, на японския издател Nikkei Inc. за 844 милиона паунда. 

Exor се управлява от Джон Елкан, потомък на фамилията Аниели, който е председател и главен изпълнителен директор на дружеството. То вече притежава малко под 5% от Economist Group и също така контролира Fiat Chrysler Automobiles, който е най-големият акционер в RCS MEDIAGROUP, издател на Corriere della Sera и собственик на друг италиански вестник, La Stampa.

"Семействата, които притежават тези дялове, виждат себе си като защитници на Economist и неговите ценности, те виждат себе си като гаранти за наследството на медията", коментира пред Bloomberg Ян Уитакър, медиен анализатор в Liberum Capital в Лондон. 

Решението да стане основен акционер в Economist отразява личния интерес на Елкан към медиите и желанието му да диверсифицира бизнеса на Exor, коментира Financial Times. Групата продаде наскоро дела си в компанията за недвижими имоти Cushman & Wakefield за 1,3 милиарда долара, реализирайки печалба от 722 милиона долара. След това тя се впусна в битка за придобиването на презастрахователната група PartnerRe Ltd, като спечели контрола над компанията през миналата седмица.

The Economist Group включва доставчиците на информация Economist Intelligence Unit и CQ Roll Call. Групата отчете оперативна печалба в размер на 60 млн. паунда през миналата година, докато FT отчете 24 млн. паунда. 

The Economist, което започва да излиза в Лондон през 1843 г., има тираж от 1,6 млн. броя.  

Pearson придоби половината от Economist през 1957 г. като част от придобиването на The Financial Times.

През последните години Economist Group се стреми да разнообрази продажбите на печатна реклама, която се сви с 18 на сто през 2014 г. Компанията стартира чуждоезиково издание и ново предприятие за видеоклипове.

С продажбите на FT и Economist Pearson ще укрепи баланса си в доста тежък момент за компанията. Главният изпълнителен директор Джон Фалън обеща да даде приоритет на инвестициите в образователния бизнес, но и подчерта нежеланието на дружеството да върне пари на акционерите чрез обратно изкупуване или специални дивиденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още