IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дататон в битка за по-чисти новини

Международен екип, включващ експерти от България и Катарския институт за компютърни изследвания, търси решение на проблема с манипулацията в медиите

15:54 | 18.01.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Data Science Society</em></p>

Снимка: Data Science Society

Болезненият въпрос за манипулацията в медиите

„Пропагадата реално може да промени съждения и вярвания в една или друга посока, независимо дали това е добро или лошо“, посочва Серги Сергиев, основател на Data Science Society.

Темата на дататона е изключително актуална, на фона на международните вълнения около потенциалната руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., влиянието върху вота за Brexit, както и очакваните кампании тази година около изборите в Индия, Европейския съюз и Украйна.

“За разлика от предишни разработки по темата, тук фокусът е не толкова върху разпознаването на пропагандистките статии, колкото върху употребата на специфични видове пропагандистски техники в дадена статия. Това позволява не само да кажем, че една статия е пропагандистка, но и да обясним защо, като посочим конкретни фрагменти в статията, където са използвани такива техники”, коментира Преслав Наков.

Очаквани резултати

“Очаквам този дататон да постави началото на ново направление в борбата с пропагандата и дезинформацията, а именно: идентифициране на техниките, които се използват за целта”, твърди Наков.

„Всички знаем какви са препоръките при пропаганда – да видиш кой е източникът, да провериш колко е надежден, но никой от нас не го прави реално. Нямаме времето да го направим“, категоричен е Сергиев. По думите му дататонът би дал добро начало на по-сериозна работа по темата, включително за създаването на стартъпи и други компании, които биха работили със създадените модели или биха създали свои”, допълва Сергиев.

Записалите се досега участници са над 200 и са от цял свят. От България има най-голям интерес - над 20 души вече са се ангажирани да опитат да създадат модел за битка с манипулацията в медиите. 

За финалистите са предвидени парични награди, събрани чрез краудфъндинг кампания, билети за събития и други. На 29 януари ще бъдат представени и топ решенията от дататона, които ще бъдат стриймвани онлайн. 

Бъдещето

Създаването на общност от хора, интересуващи се от data science, е основната цел на Data Science Society, ето защо всичко, създадено по време на дататона, ще бъде с отворен код за бъдещо използване на международно ниво.

Финалът на дататона няма да сложи край на темата и на проблема, а организаторите вече планират свързани събития.

„Със сигурност ще има последващо събитие през февруари, на което ще поканим журналисти и експерти. Идеята е за онлайн конференция, отворена за всички, на която да покажем най-добрите модели“, разкри Серги Сергиев. “Основната идея на Data Science Society е да създаде среда, място, платформа, в която хората да могат да учат, да споделят и да се обогатяват едни други в този домейн“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
цензурата отряза плюса, т.е. +1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
хахахаха, тия търсят решение на нещо породено от липсата на образование и елемнтарна логика в хората ... еми няма да го намерите, глупеца винаги ще намери как да се самозалъже, но ви желая успех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още