IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин иска Alibaba да намали медийните си активи

Под управлението на Джак Ма компанията сформира забележително медийно портфолио, в което влизат South China Morning Post и дялове в социални медии

13:02 | 16.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Брой на вестник South China Morning Post (SCMP), излизащ в Хонконг. <em>Снимка: &nbsp;Lam Yik/Bloomberg</em></p>

Брой на вестник South China Morning Post (SCMP), излизащ в Хонконг. Снимка:  Lam Yik/Bloomberg

Alibaba не е единственият китайски технологичен гигант, който има участие в медиите. Услугата за съобщения WeChat на Tencent Holdings Ltd. се превърна в един от основните начини, по които обикновените китайци получават новини. Bytedance Ltd. управлява популярния агрегатор на новини Jinri Toutiao, който използва изкуствен интелект, за да насочи новините към стотици милиони потребители.

Не е ясно дали някоя друга технологична компания ще трябва да следва същия модел като Alibaba при разпореждането с медийни активи.

Медийните инвестиции на Alibaba започват още преди компанията да се превърне в международна звезда с нейното тогава рекордно IPO на Нюйоркската фондова борса през 2014 г. През годините Alibaba и Ant купуват дялове в някои от най-популярните медии в страната, включително фокусираните върху бизнеса Yicai Media Group и технологичните новинарски портали Huxiu.com и 36Kr.com.

Медиите често посрещат с ентусиазъм предложенията за сделки на Alibaba, като се има предвид дълбокият джоб на технологичния гигант и цифровият му опит. Откакто беше закупена от Alibaba през 2016 г., South China Morning Post разшири своите цифрови новинарски предложения и редакцията си и завърши преобразяването на централата си в Хонконг. 

Някои журналисти и читатели се притесняват, че Alibaba, която има офиси на няколко етажа над редакцията на Post, ще попречи на отразяването на новините на вестника, за да угоди на Пекин. Но вестникът понякога публикува истории, които изглеждат неблагоприятни за китайското ръководство, включително широкомащабното отразяване на протестите в Хонконг през 2019 и 2020 г. и нарастващия контрол на Пекин над града.

Обяснявайки причините за придобиването на South China Morning Post, Джак Ма заяви по време на публичен форум през 2017 г., че никога не се е намесвал в работата на редакцията и уважава журналистиката.

„[Ние] не трябва да оставяме медиите да падат, не трябва да позволяваме на медиите да губят почва под краката си и не трябва да позволяваме на медиите да губят обективната и рационалната комуникация заради парите“, каза Ма по време на събитието, организирано от Синхуа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още