IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секс, лъжи и мълниеносно изгонване

Защо германският издател Axel Springer освободи главния редактор на таблоида Bild Юлиан Райхелт с незабавен ефект

08:32 | 19.10.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият вече главен редактор на най-големия европейски таблоид Bild&nbsp;Юлиан Райхелт. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Бившият вече главен редактор на най-големия европейски таблоид Bild Юлиан Райхелт. Снимка: ЕРА

На въпроса защо точно New York Times съобщи толкова обилно за проблема в Springer  и за шефа на таблоида, има поне два отговора. Единият е, че Springer, 40% от чиито акции са притежание на американския холдинг KKR от 2019 г., иска да се утвърди като сериозен конкурент на американския пазар. Това стана очевидно още през 2015 г., когато Springer пое 88% от портала Business Insider за 306 млн. евро и купи портала Politico за повече от 630 млн. евро през август миналата година.

Друг отговор, който се отразява в начина, по който се разглеждат докладите по случая Райхелт, е във факта, че в Германия понякога на медиите е трудно да докладват за случващото се в Bild. Това се дължи на сериозния правен отдел на Springer, но очевидно е налице и общ уплах от каквото и да е забъркане с берлинската медийна компания. Дори Spiegel трябваше да добави в своя статия след съдебен спор, че Райхелт е потвърдил под клетва, че комуникационният отдел на Axel Springer Verlag не го е информирал за никакви въпроси от Spiegel.

Сега имаше намеса от различен калибър в Ippen-Verlag. Журналистите от вътрешния разследващ екип са искали да публикуват в неделя проучване по случая Райхелт. Издателят Дирк Ипън обаче е спрял материала. Причината: Трябва да се избягва впечатлението, че в медията искали да комбинират журналистическа публикация с икономическия интерес от унищожаването на конкурент. Няколко часа по-късно това признание просто изглежда странно.

Протестно писмо до „Д-р Ипен“

В петък редакторите са изпратили протестно писмо до „Д-р Ипен“и ръководството. Те са научили устно и по имейл, че разследването им за злоупотреба с власт във вестник „Билд“ е „забранено“. Цитира се вътрешен имейл от главния редактор на Ippen Zentralredaktion Маркус Кнал. Той пише: „По време на събранието на акционерите, на което е трябвало да бъде разяснена темата, след интензивна и упорита дискусия Ипен явно се е противопоставил на публикуването като мажоритарен акционер и носител на бранда“. „Шокирани сме от това решение“, пишат редакторите на Ippen Investigativ.

Изследването е било изключително, а публикуването му е било планирано не само за цифровите платформи на мрежата в неделя, но и на двойна страница във Frankfurter Rundschau в понеделник. Падането на публикацията противоречи на „всички правила за независимо разследване“. Това е „абсолютно нарушение на принципа за разделяне на редакционни и издателски интереси, тъй като в мотивите на решението не са цитирани нито редакционни, нито правни аргументи. Има "голям обществен интерес" към изследването на евентуална злоупотреба с власт в компанията, твърдят още журналистите.

По искане на F.A.Z. от издателство Ippen са изпратили каталог с въпроси и отговори. В началото е аргументът, че са искали да избегнат впечатлението, че „искаме да навредим на конкурента икономически“. Темата е „извън масата". Не се посочват причини, които надхвърлят споменатото „впечатление“. Вместо това в медията се позоват на правото на издателя да „определя насоки за своите медии“. Нямало оказване на влияние от „ръководителите на Springer“. „Размяната на кореспонденция със  Springer е била ограничена до обичайната кореспонденция между съответните адвокати в тези случаи“. 

Решението за спирането на разследването предизвика възмущение сред репортерите в Берлин, а един от тях да попита говорителя на канцлера Ангела Меркел на пресконференция в понеделник дали това решение е предизвикало опасения в германското правителство, че свободата на медиите може да бъде застрашена. Говорителят на Меркел, Щефан Зайберт, отказа коментар.

Bild е водещото издание на Axel Springer, титан на германските медии след Втората световна война. Сега компанията насочва голяма част от енергията си към САЩ и цифровите медии. 

Паралелни преговори в САЩ 

New York Times анализира между другото, че по време на разговорите си с Politico Дьопфнер е водил паралелни преговори с конкурента Axios, който е основан от бивши хора на Politico. Твърди се, че по-късно е имал намерение да направи главния изпълнителен директор на Axios шеф на комбинацията Politico -Axios след адекватна фаза на секретност - което Дьопфнер отрича. В Axios всичко, „което намерихме, бе подло“, пише New York Times.

Изпълнителният директор на Springer Дьопфнер подчерта пред американския вестник, че културата на Bild няма да се възпроизвежда в САЩ. Те искали да бъдат „най-добрата медийна компания в демократичния свят с най -високи етични стандарти и приобщаваща, отворена култура“.

А пред Wall Street Journal мениджърът придава значение на безпартийната журналистика, която се отличава от журналистическата активност.

А в Bild под управлението на новия шеф Бой старият екип скоро трябва да забрави за нанесените от Райхелт щети. Александра Вюрцбах остава главен редактор на "Bild am Sonntag", Клаус Щрунц е отговорен главен редактор на "Bild TV", където Райхелт и заместникът му Пол Ронцхаймер често имаха преувеличени изяви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Хех, бил наеб*ал няколко колежки. Че то по тоя критерий трябва да изгонят всички Мъже в БГ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Все пак от материала не става ясно защо след като няма доказателства за каквато и да било принуда защо секса със служителки да е толкова голямо престъпление. Какво ако е било по взаимно съгласие и не е повлияло на обективността? А ако е обратното нещата не трябва да завършват само с уволнение но и със съдебно разследване. Иначе излиза, че просто е бил неудобрен и използват слабост, която е типична и обичайна за 99% от мъжете. Едва ли има мъж на планетата, който да няма сексуални взаимоотношения с някоя служителка. Включително и тези, които го обвиняват и разследват, както и този, който ще сложат на неговото място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
analog
преди 2 години
"последния смел бунтовник срещу новата авторитарна ГДР" Имигрантите не му харесвали, ковид ограниченията също Просто са му спретнали стария номер с жените. Няма работа за журналисти които не възпяват глобализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
В Германия започва да става практика разкрития за сериозни нарушения да се прикриват и чак когато се намесят чуждестранни издания, започва да се действа.Същото беше и преди две години при краха на Wirecard,така се получава и сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още