IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите на Amazon в Германия се вдигнаха на бунт

Компанията и синдикатът Ver.di спорят за вида колективен трудов договор, по който да се заплаща труда на заетите

10:18 | 14.05.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	850 служители на Amazon в Германия започнаха ефективни стачни действия днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

850 служители на Amazon в Германия започнаха ефективни стачни действия днес. Снимка: Ройтерс

Голяма част от германските служители на онлайн доставчика на стоки Amazon изпълниха заканата си и 850 от тях започнаха от днес стачки в Бад Херсфелд и Лайпциг. Организатор на неподчинението е синдикатът Ver.di. Служителите искат по-добри условия на труд и заплащане по твърда тарифа, предаде DPA.

С началото на работата на сутрешната смяна от 6 часа общо 850 служители са в стачка, съобщава и Хайнер Райман от Ver.di Хесен пред Süddeutsche.de. „Ние сме много доволни от началото на стачните действия", заяви той и добави, че стачката ще продължи през целия ден.

В Бад Херсфелд американският концерн има около 3300 служители, а в Лайпциг техният брой е около 2000.

До каква степен акцията всъщност ще засегне сроковете за доставка на пакети, може само да се гадае. По информация на всекидневника Die Welt Amazon се е подготвял за стачката през последните няколко седмици, като например част от поръчките са били пренасочени към други шест, незасегнати от стачните действия центрове за доставки.

И графикът на стачката е в тактически аспект недостатък за Ver.di: през летните месеци по традиция разносната търговия е в застой. Amazon в момента почти няма наети на срочни договори служители. Ако Ver.di не внимава, съюзът ще трябва да заплати заплатите на стачкуващи непълно заети работници.

Ver.di и Amazon спорят от около месец за включване на колективното договаряне, но неформалните разговори се оказаха твърде неубедителни и за двете страни: Ver.di се стреми да гарантира, че заплатите на служителите ще се заплащат според колективния трудов договор за търговията на дребно и разносната търговия. За отделните работници, според профсъюза това ще означава допълнителен доход до 9000 евро брутно на година.

Amazon се аргументира, че центровете за изпращане на пратки извършват само логистични услуги. "Дистрибуционните центрове на Amazon са логистични компании, които изпълняват поръчки от клиенти. Служители на германските логистични центрове получават доходи в горния край на това, което е прието за средностатистическа заплата в отрасъла на логистиката", заявиха от компанията.

По отношение на Бад Херсфелд става дума за чист диспечерски център. "Нашият екип там осигурява логистична дейност - опаковане и експедиция на стоки".

В края на април около 78 процента от членовете с право на глас в профсъюза участваха в гласуване в Бад Херсфелд, от тях над 97% се изказаха в подкрепа на стачката.

По-рано и членовете на профсъюза в логистичния център в Лайпциг призоваха за стачни действия. Символични действия имаше на 9-и април.

Това не е единственият проблем, пред който е изправена американската компания в Германия. В началото на февруари водещата германска телевизия ARD показа документален филм за условията за работа в онлайн търговеца на дребно, след което много клиенти се отдръпнаха от компанията. Загрижеността, изразена във филмовата критика: работници на временен договор са третирани неподходящо в логистичните центрове и поне в някои случаи са били контролирани съмнително от службата по сигурност.

Наскоро Financial Times писа за липсата на ентусиазъм, с който компанията се сблъсква във Великобритания. Въпреки че много работни места ще бъдат създадени в новите подразделения, отново има много критика. "Не се считаме за добър работодател", цитира вестникът мениджъра Глен Уотсън. Служителите обаче се оплакват, че се използват като "човешки роботи" и са подложени на огромен натиск по време на работата си.

Предвид последните критики е изненадващо, че Amazon е в състояние на шок заради проучването на ARD. Компанията не успява да намери адекватен отговор дни след излъчването на репортажа. На английската и немската Facebook страница темата се появява отново и отново в потребителски коментари, но липсва изявление от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Ами пазара иска по-евтини продукти и услуги... Как точно да се осигурят?Труден баланс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 10 години
Става дума за допълнителна сума от по 9000 евро на човек - средностатистически, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Rumen_
преди 10 години
"9000 евро брутно на година" не ми се вижда реално за Германия? Не вярвам да има германци, които да работят за 750 Евро на месец, преди данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още